До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Осем начина да кажете на котката си, че я обичате

Осем начина да кажете на котката си, че я обичате
Ако имате котка, вероятно знаете, че тя по своемо изразява любовта си към вас. Но замисляли ли сте се вие как бихте могли да покажете своята обич към домашния си любимец? Ето осем забавни начина, които ще са разбираеми за вашата пухкавелка:

1. Погледнете нежно котката си в очите

Знаете ли, че можете да покажете на котката си привързаността си, просто като я погледнете в очите? Гледайте я с нежен поглед, а също можете и да добавите бавно премигване с очи. Помнете, че директният твърде втренчен поглед, за вашата котка означава заплаха, а бавното премигване показва, че сте добронамерени и няма да я нараните. Ако вашата котка почувства любовта ви, тя също може да отговори с премигване.

Десет интересни факта за любимите ви котки

2. Уважавайте настроенията на котката, когато я галите

Сигурно сте забелязали, че понякога котката ви е много гальовна, дори може в дадени случаи да е досадно и настойчиво търсеща вашите ласки, докато след малко може да се измъкне и да ви покаже, че не желае повече да я галите. Това означава, че трябва да промените начина, по който я милвате, тъй като тялото на котката е много чувствително.

Ако искате да доставите удоволствие на вашата котка чрез милувките си, насочете се към правилните зони. В противен случай, може да получите предупредителна реакция от нейна страна. Например, някои котки се радват на чесане по брадичката, но други предпочитат дълги погалвания от главата до края на опашката. Наблюдавайте как вашата котка реагира, когато галите различни части от тялото и, за да разберете кое я прави спокойна и и създава приятно настроение.

И също така е важно да знаете кога да спрете да галите котката. Дори и да обича да го милват, след известно време котето се уморява от физическия контакт.

3. Аранжирайте околната среда за вашата котка по интересен начин

Котките прекарват много време вкъщи, така че е от съществено значение средата, в която живеят, да бъде безопасна и стимулираща. Всички прегръдки, ласки, играчки, мили думи и други форми на изразяване на обичта няма да имат значение, ако котката не се чувства в безопасност или изпитва безпокойство. Уверете се, че котката ви се чувства сигурна и има удобен достъп до купичката си с храна, вода и кутията с котешка тоалетна.

За да се чувства котката щастлива, може да и осигурите място за драскане, където да си точи ноктите, както и т.нар. котешки дървета, на които да се качва – така ще се чувства в безопасност и ще може да бди над своята територия. Ако котката ви е възрастна вече, осигурете и топло легло – това ще се отрази чудесно на ставите и.

Защо котките били боготворени в Древен Египет

4. Подхранвайте хищникът в котката

Котките са естествени хищници и един от най-добрите начини да покажете любов към котката си е като ежедневно отделяте специално време за игра. Играйте с пръчка с пера в края им, с мишка, която е на конец – нека котката ви се чувства като хищник, който дебне плячката си. Това не само ще подхрани вроденото поведение на котките, но също ще и осигури и тренировка за намаляване на стреса.

5. Използвайте играчки-пъзели с храна

Когато дадете на вашата котка играчка-пъзел с храна, вие тренирате ума и и вътрешното и чувство за ловуване. Има такива топки, например, в които можете да сложите храна, котето трябва да да я изкара и същевременно ще се забавлява. Ако за пръв път ще и давате подобна играчка, започнете с по-елементарен пъзел, който и позволява да вижда вътре котешката храна или лакомство.

6. Оставете я да търси съкровища

Ловът и търсенето на храна са естествено поведение на котките, но е разбираемо, ако котката ви не прави нито едно от двете в хола ви. Можете да промените това, като и създадете приключение - търсене на съкровище под формата на храна за котки. Поставете храна и лакомства върху котешките дървета, рафтове, в пъзел играчки и кутии или на други места и оставете котката да търси и сама да ги намери.

Ловът трябва да започне лесно, с храна, поставена там, където котката ви може да я види. Можете да увеличите трудността, като поставяте храна на по-труднодостъпни места като котешки дървета, но не я затруднявайте твърде много. Играта трябва да бъде предизвикателна, а не разочароваща.

7. Наградете доброто поведение

Техниките, които помагат за справяне с нежеланото поведение на котките, също могат да укрепят връзката между вас и котката ви. По същия начин можете да използвате своеобразна награда при добро поведение от страна на котката. Това ще помогне на котката ви да се социализира и да се чувства по-сигурна.

Разговаряйте с вашата котка – това ще укрепи връзката ви

8. Ежедневно показвайте на котката привързаността си към нея

Дори ако котката ви не е чак толкова мила, ежедневно и показвайте любовта си. Отделете и специално време да я погалите, погушкате, да и кажете колко е важна тя за вас и колко много я обичате. А ако котката ви е от тези, които не обичат да ги гушкат или галят, постарайте се да откриете какво и харесва и споделете тези приятни емоции в отделеното за нея време, за да и покажете колко сте привързани към нея.

Снимка: Antonio Gabriel on Unsplash
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД