До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Пародонтитът - война между зъбите и имунната система

Пародонтитът - война между зъбите и имунната система
Добре познатото заболяване на пародонталната тъкан не само води до загуба на зъби, но и влияе на имунната система.

Пародонтитът, причинен от бактериите в устата, оказва голямо влияние върху здравето на целия организъм и увеличава риска от инсулт, сърдечен пристъп, бъбречна дисфункция или преждевременно раждане при бременните жени. Следователно правилните грижи, а в случай на рани и белези в устната кухина и употребата на подходящи противовъзпалителни препарати, са изключително важни за здравето на зъбите и цялата имунна система.

10 грешки при миенето на зъби

При пародонтита няма болка, той не винаги предизвиква кървене на венците и не е единствената възможна причина за лошия дъх. Въпреки това той е опасна инфекция на пародонталната тъкан и все още е една от главните причини за загубата на зъби. Празното пространство между костта и корена на зъба е отлично място за растеж на много агресивни бактерии, които здраво се прикрепят към шийката на зъба в мястото, където зъбната коронка се показва от възпалените венци.

Пародонтитът е много коварно заболяване, което възниква при 60 до 80 процента от хората на възраст над 40 години. Пародонтитът е заболяване, което засяга предимно устата, но в устата има невъобразимо голям брой кръвоносни съдове, следователно бактериите могат да навлязат от устата в кръвоносните съдове и да предизвикат възпаление навсякъде в организма.

Подуване, зачервяване и кървене на венците

Възпалението на венците (гингивит) и пародонталните тъкани (пародонтит) се причиняват най-вече от бактериите в устата, които се натрупват в зъбната плака, а тя пък е следствие от неправилните грижи за зъбите и недостатъчната хигиена на зъбите. Ако зъбната плака не се премахва редовно, бактериите в нея произвеждат вещества, които са вредни за венците.

Възпалителните процеси първо се проявяват с подуване, зачервяване и кървене на венците, но по-късно се задълбочават и предизвикват заболяване на зъбните джобове, което пък след това води до разрушаване на съединителната тъкан и челюстта и може да причини изпадане на зъбите.


Здравите венци не кървят

Здравите венци не кървят. Можете да ядете ябълка, да миете зъбите си, да си направите зъбна снимка — здравите венци няма да кървят. Въпреки това не всяко кървене е признак на пародонтит. Причината може да е и възпаление на венците, наречено гингивит, което може да е предшественик на пародонтит, но е обратимо — състоянието може да се излекува.

Пародонтитът освен това означава загуба на костна тъкан около зъбите, която за съжаление не подлежи на възстановяване. Следователно пародонтитът причинява непоправими щети, а гингивитът може да се лекува. Общият симптом са кървящите венци. Използвайте четка за зъби два пъти дневно, но старателно. Най-добрата профилактика срещу пародонтит е редовното миене на зъбите.

Профилактика — борете се със зъбната плака навреме

Най-важната профилактична мярка срещу пародонтит или неговото влошаване е съзнателното и структурирано премахване на зъбната плака. Зъбната плака трябва да се премахва не само от външната страна, а от всички страни на зъба, както и от пространството между зъбите поне веднъж годишно.

Хиалуронова киселина за рани в устата

Много пациенти задават въпроса дали трябва да изплакват устата си и с дезинфектант, но това не е необходимо. Венците в устата притежават уникална способност за регенерация и се нуждаят от подходящи продукти само ако възникнат проблеми. Ако в устата има афти или други наранявания, едно от наистина добрите вещества е хиалуроновата киселина. Тя е естествено вещество, което е физиологичен компонент на съединителната тъкан и ускорява заздравяването на рани и белези, облекчава подуването и има противовъзпалителна функция.

Четка за зъби или душ за уста?

Медицинските изделия Gengigel на „Медис“ имат за основа хиалуронова киселина и поради това, са отлично средство за първа помощ при поява на рани в устната кухина. В тези случаи Gengigel върши чудесна работа, защото създава филтър, защитава раните, намалява болката и стимулира заздравяването. Това е полезно, когато става дума за нараняване или гингивит с кървене. Дръжте го под ръка във Вашата аптечка и го носете със себе си заедно с четката за зъби, когато пътувате.

Снимка: Socaldental Care on Unsplash
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД