До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Няколко начина как да се справите с гнева си

Няколко начина как да се справите с гнева си
Всеки човек в някакъв момент от живота си е изпитвал силен гняв. Гневът е съвсем нормална реакция в трудни ситуации, която може да тръгне от лека досада и да достигне до силна ярост.

Именно когато гневът стане краен, неконтролируем или хроничен, това може да ви създаде сериозен проблем. Този гняв може да доведе до стрес, който уврежда здравето ви или дори да повлияе на отношенията ви с другите хора.

Как да се успокоим, когато сме ядосани и да освободим гнева по здравословен начин

Важно е да знаете какво да направите следващият път, когато се почувствате ядосани, как да контролирате чувствата си и да управлявате емоциите си. Ето кое би могло да ви помогне:

Дишайте дълбоко

Когато гневът ви обземе, тялото ви навлиза в състояние, в което пулсът ви се ускорява, а дишането ви става учестено. При следващия пристъп на гняв съсредоточете се върху дишането си като се фокусирате върху начина, по който вдишвате. Започнете да дишате все по-бавно и дълбоко като осмисляте дишането си. Вместо да правите плитки вдишвания, които само леко изпълват гърдите ви, опитайте се да вдишвате по-дълбоко, което разширява и корема ви (коремно дишане). Това определено ще ви успокои.

Забележете как реагирате, когато изпитвате гняв

Чувството на гняв обикновено се придружава както от физически, така и от психически симптоми. Може да почувствате как пулсът и дишането Ви се ускоряват, или да почувствате чувство на разочарование, стрес, раздразнение и ярост. Гневът ви също може да предизвика безпокойство, а впоследствие и чувство за вина.

Важно е да запомните, че гневът не винаги се изразява по един и същи начин. Някои хора изразяват гнева си по-очевидно като крещят или чупят разни неща, но гневът също може да се изрази и пасивно. Този начин на изразяване често включва самоизолиране или самонаказване, а в някои случаи гневът може да се насочи към самите вас, което пък, от своя страна, би могло да предизвика поява на хипертония или депресия.

Променете мисленето си

Един от начините да намалите гнева си е като промените начина, по който мислите за събития, хора или ситуации, избягвайки да се фокусирате върху нещата по негативен или ирационален начин.

Когнитивното преструктуриране е техника, която често се използва в някои видове терапия, за да помогне да се промени начинът, по който хората мислят за нещата, които им се случват. Променяйки тези мисли, е по-малко вероятно да изпитате негативни емоции като гняв.

Изберете начин за релаксация

В допълнение към дълбокото дишане, ученето на стратегии за релаксация като насочване на вниманието, медитация, визуализация и прогресивна мускулна релаксация може да ви помогне да запазите хладнокръвие при следващата ситуация, когато изпитате гняв.

Например, насочването на вниманието е подход, който насърчава хората да се съсредоточат върху тук и сега, включително как се чувстват в настоящия момент. Когато се научите как да насочвате вниманието си, ще повишите чувството си за самосъзнание и това ще ви позволи да разглеждате провокиращите гнева ситуации по-отдалече.

Осъзнайте кое ви кара да се чувствате ядосани

В допълнение към всичко по-горе, важно е също да разберете каква е вероятната причина, която предизвиква вашия гняв. Фактори като вашата личност, стилът ви на справяне, вашите взаимоотношения и нивата ви на стрес могат да играят роля при определянето на това колко гняв изпитвате в отговор на различни ситуации. Нещата, които могат да ви разгневят, могат да бъдат конфликти в отношенията, семейни и/или финансови проблеми, спомени за негативни събития, проблеми в работата, други ситуации като трафик, произшествия, отменени планове или закъснение и др.

Как да помогнем на тийнейджъра да се справи с гнева

Въпреки че понякога всеки се чувства ядосан, важно е да запомните, че понякога това може да е признак за основно психично състояние. Ако гневът ви е хроничен, тревожен, пречи на отношенията ви или причинява проблеми във вашата способност да водите нормален начин на живот, консултирайте се с психотерапевт. Той може да прецени доколко състоянието ви е сериозно и ако е необходимо да назначи терапия.

Снимка: Priscilla du Preez on Unsplash
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД