До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Грижа за новороденото: Как да перем дрехите на бебето?

Грижа за новороденото: Как да перем дрехите на бебето?
Скоро сте станали родители и ежедневието ви вече е променено, следвайки нов график – хранене, сън, смяна на памперси... А и предстои да изперете дрехите на бебето, но имате някои колебания и въпроси. Например: заедно с вашите дрехи ли да перете и бебешките, трябва ли да изпера бебешките дрешки преди да ги облека на бебето, дали нормалния прах, който използвам, е безопасен за нежната бебешка кожа, да гладя ли бебешките дрехи и т.н.

Грижа за новороденото: Достатъчно ли яде моето бебе?

По-долу се опитахме да дадем отговори на някои от най-често срещаните въпроси, които се въртят в ума на тези от вас, които са станали родители за пръв път. Макар и да ви се струва, че темата е многократно обсъждана, за някои млади родители без опит прането и гладенето на бебешките дрешки, може да се превърне в истинско предизвикателство, защото кожата на бебето е нежна и деликатна.

Трябва ли да пера дрехите на бебето, когато са нови?

Да, направо е задължително да изперете дрешката преди да я облечете на новороденото си бебе. В новите дрешките има наслоен прах от съхранението, както и микроби. Макар и те да са невидими за човешкото око, по-добре е да ги изперете, отколкото те да предизвикат алергична реакция.

Мога ли да ги пера заедно с нашите дрехи?

Препоръчва се поне докато детето ви навърши поне 1 годинка да перете дрешките му отделно от тези на останалите членове на семейството. Причината е че при новороденото имунната система все още е неукрепнала и лесно може да я атакуват всякакви бактерии и микроорганизми, които са по нашите дрехи. А при общо пране на всички дрехи, включително и бебешките, тези бактерии ще се пренесат на неговата кожа и могат да я раздразнят. И още нещо, перете дрешките на бебето на по-висока температура (60-70оС) – така ще убиете всички микроби и бактерии, а също ще премахнете мъхчетата и власинките, които могат да дразнят кожата на бебчето. Все пак не забравяйте да прочетете етикета, тъй като има дрешки, чиито материи не са подходящи да се перат в пералня или на висок градус (тях ще трябва да ги изперете на ръка).

Трябва ли задължително да използвам бебешки прах за пране?

Препоръчително е, защото те са хипоалергенни, без хлор, без фосфати, без силни аромати и агресивни съставки и по този начин не дразнят нежната бебешка кожа. Перилните препарати, които използваме за нашите дрехи съдържат химически вещества, които могат да предизвикат алергична реакция. Лекарите препоръчват да се използва бебешки прах за пране, докато детето не навърши 3 години, заради по-чувствителната кожа на малките дечица. Дори и да има петно върху някоя дрешка, не ползвайте белина и други избелващи средства, както и омекотители със силен аромат. Силният аромат се запазва в тъканта и след като изсъхнат дрешките и също могат да причинят алергия.

Мога ли да използвам сушилнята за бебешките дрешки?

Специалистите препоръчват дрешките на мъничкото бебе да се сушат на открито. Чистият въздух и слънцето действат антибактериално на тъканите. Ако пък сушите вътре в къщата дрехите, внимавайте да са добре изсушени, за да не се образуват микроскопични плесени – те също могат да предизвикат алергична реакция у вашето бебче.

Задължително ли е да гладя дрешките на бебето?

Особено през първите 6 месеца е задължително да гладите бебешките дрехи. Високата температура играе роля на стерилизатор и помага да унищожите микроорганизмите, които се развиват по време на сушене, както и ако има остатък от праха за пране. Ако използвате парна ютия, не прибирайте веднага в шкафа дрешките след гладене, за да не остане влага. Когато са напълно сухи, тогава можете да ги сгънете и приберете.

Какво да направим, ако бебето има запушен нос

Най-вероятно вече прането на бебешките дрешки не ви изглежда толкова сложно и изпълнено с неизвестни. Ако ползвате подходящ бебешки прах за пране и следвате нашите съвети, вашето слънчице ще спи спокойно и ще успеете да намалите риска от поява на кожни алергии и раздразнения.

Снимка: Christian Fickinger on Unsplash
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД