До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Как да се справим с цистита през есенно-зимния период

Как да се справим с цистита през есенно-зимния период
Циститът представлява възпаление на пикочния мехур. Това е често срещана инфекция на долните пикочни пътища, която обикновено не е сериозен здравословен проблем, но се свързва с дискомфорт и може да доведе до усложнения, ако не се лекува. Среща се и при двата пола, във всяка възраст, но поради някои анатомични особености при жените (по-късата уретра), те са засегнати по-често от мъжете.

Пробиотици и екстракт от боровинка помагат при цистит и възпалена простата

В повечето случаи циститът възниква когато уретрата и пикочния мехур, които нормално са стерилни, се населят с бактерии. Това са бактерии от червата, които преминават в лигавицата на пикочния мехур, предизвиквайки възпаление и раздразнение. Има и други, по-редки причини за цистит. Някои хигиенни продукти като интимни гелове и сапуни също могат до доведат до възпаление. Лъчетерапията, която се прилага срещу туморни клетки, понякога уврежда и здрави клетки и тъкани, поради което лъчелечение в областта на таза би могло да предизвика цистит. Очистването на някои лекарствени вещества от организма става чрез урината и при преминаването им през пикочните пътища настъпва раздразнение и възпаление (напр. цитостатикът Циклофосфамид). Наличието на чуждо тяло в уретрата като уретрален катетър, който се поставя за улесняване освобождаването на урина, увеличава риска от инфекция и цистит. Важно е да се отбележи, че циститът може да бъде симптом на други заболявания: диабет тип 2, бъбречно-каменна болест, СПИН, увеличена простата, гръбначно-мозъчна увреда и други. Бременните жени също са разположени към инфекции на пикочните пътища.

Симптомите на цистита включват: чести позиви за уриниране, парене и болка при уриниране, мътна урина със силна миризма, кръв в урината, чувство за натиск или пълнота в пикочния мехур непосредствено след уриниране, болки в корема или кръста, дискомфорт по време на полов акт. Дискомфортът се влошава след консумация на някои храни и напитки, при стрес и по време на менструация при жените. Ако инфекцията се разпространи към бъбреците, могат да настъпят сериозни усложнения. Симптоми като повишена телесна температура, гадене, повръщане, съчетани със силна болка в кръста, налагат незабавно да се потърси медицинска помощ. Наред с изброените симптоми циститът води до качествени промени в урината. Съществуват тест лентички, с помощта на които, можете в домашни условия бързо и лесно да проверите състоянието на вашата урина.

Леките уринарни инфекции често отзвучават от само себе си. Има начини, по които в домашни условия да облекчите оплакванията си:

При болка поставете затоплена възглавничка или бутилка с топла вода върху долната част на корема или си вземете вана, напълнена с топла вода.

Уринирайте толкова често, колкото е необходимо – задръжката на урина само създава условия за размножаване на бактериите.

Пийте достатъчно количество течности (2-3 литра дневно), но не забравяйте, че кафето, алкохолът и цитрусовите напитки дразнят пикочния мехур. Вместо това наблегнете на минерална вода и сок от боровинка, за който се смята, че действа профилактично срещу инфекции. Освен това водата разрежда урината и облекчава отделянето й през възпалените пикочти пътища.

Избягвайте употребата на интимни сапуни, душове и дезодоранти, които нарушават естествената среда и улесняват проникването на бактерии.

Също така, уринирането след секс спомага за изхвърляне на бактериите, които понякога се пренасят по време на полов акт.

И не на последно място, винаги избирайте подходящо облекло – бактериите виреят във влажна и топла среда. Стегнатите и тесни дрехи задържат влага в деликатните зони и ги превръщат в изключително благоприятна среда за причинителите на цистит, както и на други инфекции. Затова носете свободни дрехи, които позволяват на кожата ви да диша свободно.

Почти всички жени страдат от цистит поне веднъж в живота си, а голяма част от тях повече от веднъж. Въпреки че, мъжете по-рядко са засегнати от уринарни инфекции, циститът при тях е по-опасен, защото често се дължи на подлежащи заболявания като простатит, рак, обструкция или увеличена простата. От друга страна, нелекуваният цистит при мъжете може да доведе до възпаление на простатата или проблеми с бъбреците.

Правилно хранене за здрава простата

Затова, ако независимо от приложените методи за облекчение, оплакванията ви не преминават няколко дни, не сте сигурни дали наистина страдате от цистит или е друго заболяване, имате силна болка, температура или кръв в урината, ако сте бременна, мъж или дете, незабавно потърсете медицинска помощ. Вашият лекар ще установи причината за дискомфорта ви и ще предпише необходимото лечение, което обикновено включва антибиотици и обезболяващи средства.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД