Орехите са едни от най-вкусните и
полезни ядки, които се отглеждат у нас. Те са богати на много хранителни вещества, витамини, минерали,
омега-3 мастни киселини, фибри, антиоксиданти и протеини. Това ги прави предпочитана добавка към здравословни закуски, салати и десерти. Но както при повечето храни, преяждането с тях не е добра идея.
Шепа ядки на ден намалява риска от широк спектър заболявания
Нормалното количество
орехи, което не би ви навредило, е около 30 г или 14-16 половинки на ядката. Е, разбира се, ако изядете няколко половинки повече, вероятно нищо няма да ви стане, но ако ежедневно ядете доста по-голямо количество от това, може да почувствате някои от следните странични ефекти:
Стомашни проблеми
Изяждайки шепа
орехи, ще снабдите тялото си с добро количество фибри, които ще поддържат храносмилателната ви система в добро здраве. Но ако в режимът ви на хранене вече присъстват достатъчно храни с високо съдържание на фибри, това количество
орехи може и да предизвика неразположение.
Консумирането на много фибри за кратко време може да стресира храносмилателния тракт. Ако чревните ви бактерии не са свикнали с това, в крайна сметка ще получите газове,
диария и
подуване на корема. Може дори да имате спазми в стомаха. За да избегнете тези странични ефекти, избягвайте преяждането с
орехи, ако вече сте консумирали храни, богати на фибри, като някои плодове, сурови зеленчуци, пълнозърнест хляб, кафяв ориз и бобови растения.
Натрупване на килограми
Подобно на другите ядки,
орехите са висококалорични, доставящи енергия на организма и доста засищащи, благодарение на здравословните мазнини и фибри. Това означава, че включвайки ги в диетата си,
орехите биха ви помогнали да отслабнете. Но ако преядете с орехи, всъщност ще допринесат за
увеличаване на теглото.
5 храни, които да добавите към храненето си от днес
Стремете се винаги да контролирате общия си калориен прием за деня. Жените на средна възраст трябва да приемат около 1600 до 2400 калории на ден, докато за мъжете тези цифри са от 2000 до 3000 калории. Така ако похапвате умерени количества и спортувате,
орехите няма да доведат до значително увеличаване на теглото ви.
Алергична реакция
Ако сте алергични към
орехи, яденето дори на няколко ореха може да предизвика алергична реакция. Що се отнася до често срещаните хранителни алергени,
ядките заемат първо място. Това включва и орехите, така че бъдете внимателни. Имайте предвид, че ако сте алергични към други
ядки - като бадеми или шам фъстък - има голяма вероятност да сте алергични и към орехи. Ако не сте сигурни, консултирайте се с алерголог.
Симптомите на
алергична реакция към
орехите са различни – най-често срещани са копривна треска, зачервяване и сърбеж. Възможно е също да почувствате
гадене, да се появи повръщане, диария, коремна болка, кихане, суха
кашлица и запушване на носа. Ако някои от тези нежелани реакции, вземете незабавно противоалергичен медикамент или
антихистамин.
При по-тежки алергични реакции се появяват задух, проблеми с преглъщането, отоци в устата и гърлото, затрудняващи дишането, което от своя страна води до болки в гърдите, отслабен пулс и спад на
кръвното налягане. Тези симптоми са животозастрашаващи и изискват незабавна медицинска помощ.
Ако сте от хората, които са склонни към алергични реакции, бъдете внимателни с консумацията на
орехите. Те често се добавят към ястия като салати, към тестени изделия и десерти, затова четете внимателно етикетите и съставките на ястията.
Защо да активираме ядките си?
В заключение може да се каже, че в умерени количества
орехите определено са част от здравословното хранене. Благодарение на многото хранителни вещества, които съдържат, тези вкусни
ядки са изключително полезни, но с тях все пак не бива да се прекалява.
Снимка: Larisa Birta on Unsplash