Случвало ли ви се е да искате да приготвите дадено ястие, а накрая да се окаже, че резултатът не е чак толкова добър. Следвайте нашите
полезни съвети по-долу и храната, която приготвяте, ще има превъзходен вкус и чудесен вид.
Преди да пържите
месо или
зеленчуци, загрейте добре мазнината в тигана. Така хем те няма да попият прекалено много мазнина, хем ще имат вкусна и хрупкава коричка.
Здравословни мъфини с боровинки за ценители
Пържолите се приготвят най-добре на скара или ако все пак искате да са на тиган – трябва да е чугунен. За да се изпържат добре, не слагайте твърде много пържоли в тигана, нека има пространство между тях.
Когато приготвяте
храна на тиган, не я обръщайте често, за да може да се сготви добре от всяка страна.
Винаги варете
пастата в подсолена вода. Дори и да не е посочено в инструкциите за приготвяне на опаковката, не пропускайте да добавите сол във врящата вода, преди да пуснете спагетите.
Ако ще приготвяте
месо, извадете го от хладилника и го оставете 20-30 минути на стайна температура, преди да започнете да го готвите. Така месото няма да премине шоково от прекалено ниска към прекалено висока температура при приготвянето и ще стане по-вкусно.
Когато пържите
наденица, надупчете я с вилицата, за да не ви пръска олиото. За да остане сочна, е хубаво да я пържите на по-ниска степен на котлона.
За да изненадате близките си със
сочни кебапчета и кюфтета, след като омесите каймата с подправките, прибавете към нея вода като спазвате правилото на всеки килограм кайма се добавя по половин чаша вода. След това омесете добре каймата.
При
застройване на супа, жълтъкът няма да се пресече, ако след като го разбиете, го разредите като добавяте към него малко количество от топлия бульон и след това го прибавете към ястието.
За да получите
хубав бульон, варете костите (телешки, свински, пилешки) час и половина в леко подсолена вода. Прецедете го докато е още топъл, когато се охлади, махнете отделилата се мазнина.
Малки домашни хитрини в помощ на всяка домакиня
Ако приготвяте нещо с
бутертесто, преди това го извадете от фризера и го оставете в хладилника за няколко часа да се отпусне. В никакъв случай не го размразявайте в микровълновата. Не го месете, не използвайте точилка и не го разтягайте с ръце. Винаги го режете с остър нож, за да не се сплескват пластовете на многолистното тесто и го печете в силно загрята фурна.
Снимка: Photo by Sam Moqadam on Unsplash