До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Защо кашляме и какво трябва да знаем за кашлицата?

Защо кашляме и какво трябва да знаем за кашлицата?
Дори и когато сме здрави, ни се случва да се изкашляме - за да прочистим гърлото си, да попречим на храна или течност да навлезе в дихателните пътища и белите дробове, вследствие вдишване на студен въздух или др.

При настинка кашлицата се явява защитен рефлекс на организма, целящ да изхвърли причината за дразнене или запушване на дихателните пътища. Самата кашлица не е заразна, но може да бъде средство за разпространение на зараза. Когато някой кашля срещу вас, отделя пръски, съдържащи вируси, бактерии, а в редки случаи гъбички и паразити. Вие не се заразявате с кашлица, а прихващате тези болестотворни микроорганизми, които причиняват кашлицата.

Ароматната билка Орлови нокти помага при настинка и грип

Има два вида кашлица – продуктивна и непродуктивна.

Непродуктивна (суха) кашлица

Ако кашлицата не отделя храчки или секрет, тя се нарича непродуктивна. Това не означава, че при непродуктивна кашлица няма секрет, а само че е по-малко. Непродуктивната кашлица се свързва с дразнещо, гъделичкащо или драскащо усещане в гърлото.

Продуктивна (влажна) кашлица

Продуктивната кашлица често се нарича влажна, тъй като е налице голямо количество секрет. Кашлицата може да е непродуктивна в началото, но да стане продуктивна, ако дихателните пътища започнат да произвеждат повече секрет.

Цветът на секрета

При нормални обстоятелства, когато не сме болни, секретът в дихателните пътища е бистър или бял и прозрачен, и съдържа малък брой микроскопични частици.

Когато настинем, производството на секрет се повишава и този нов секрет може да има друг цвят – белезникав, жълтеникав или зеленикав, по-гъст и по-мътен.

Кашлица с продължителност под 3 седмици обикновено се определя като „остра“. Когато кашлицата ни мъчи повече от 3 седмици, лекарите я наричат „подостра“ (между три и осем седмици), а след това „хронична“ (над осем седмици). Ако не се проведе ефективно лечение, съществува риск острата кашлица да се премине в хронична.

Защо мъжете боледуват по-драматично от настинка и грип?

Ето защо е важно да предприемете своевременни мерки. Характерът на кашлицата, цветът на секрета и придружаващите оплаквания определят най-подходящото лечение.

Има три основни вида лекарства против кашлица.

Антитусивите (противокашличните лекарства) действат като потискат рефлекса за кашляне. Обикновено се използват при суха, дразнеща кашлица.

Експекторантите (отхрачващи средства) действат посредством увеличаване на обема на секрецията в дихателната система. Това улеснява изкашлянето на секрета.

Муколитиците също улесняват изчистването на секрета, но чрез раздробяването му, като го правят по-рядък и течен. АЦЦ® е бързодействащ муколитик, който намалява гъстотата и вискозитета на секрета в дихателните пътища, което улеснява изкашлянето му.

Ако количеството секрет, което отделяте при настинка, е прекалено голямо и пречи на нормалните процеси в организма, продуктивната кашлица е жизненоважен механизъм за прочистване на дихателните пътища. Когато има условия за съжителство на определени бактерии в тялото, те могат да образуват структура, наречена биофилм, която прави инфекцията упорита и неподатлива на лечение. Този богат на микроби секрет трябва да бъде елиминиран и продуктивната кашлица е естественият механизъм за отделянето му.

Кога трябва да се консултирате с лекар:

- кашлицата не преминава повече от седмица;
- кашлицата е тежка или се влошава;
- кашляте кръв;
- имате задух, затруднено дишане или болки в гърдите;
- налице е загуба на тегло без видима причина;
- имате трайна промяна в гласа;
- усещате бучки или подуване на шията.
- при висока температура над 38°C.

Чай от липов цвят при настинка с висока температура

Ако сте болни – дайте си почивка! Покоят и откъсването от натовареното ежедневие са необходими условия за бързо възстановяване, от които не трябва да лишавате организма си. Затова когато се разболеете, е добре да:

поспивате повече - Когато боледувате е нормално да се чувствате уморени и отпаднали. За да си възвърнете енергията и да оздравеете, имате нужда от повече сън.

проветрявате дома си - Всяко кашляне или кихане създава риск от разпространение на микробите на настинката. Добър начин да ограничите натрупването на микроби в стаята е като проветрявате редовно.

Можете да използвате АЦЦ 600 за втечняване на бронхиалния секрет и улесняване на отхрачването при заболявания на дихателната система, свързани с образуването на много жилав секрет.

При възрастни и деца над 14 години АЦЦ 600 се прилага по 1 саше дневно. Съдържа ацетилцистеин 600 mg, аскорбинова киселина (витамин С), захарин и захароза – съставки, улесняващи откашлянето и защитаващи дихателните пътища от нови инфекции.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД