До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Свети Валентин или Трифон Зарезан – какво празнувате?

Свети Валентин или Трифон Зарезан – какво празнувате?
В България много от хората празнуват Трифон Зарезан, макар че в последните години все повече влюбени подаряват на любимите си сърца под формата на картички или сладки, шоколад, цветя, подаръци по случай Свети Валентин.

Вино, чай и тъмен шоколад пазят мозъка от болести

В цял свят на 14 февруари се отбелязва празникът на влюбените - Денят на Свети Валентин. Това е католически празник, който води началото си като романтична традиция от Великобритания, но в последните десетилетия се разпростира все по-далеч и се отбелязва и в други страни по света.

Денят на влюбените се появява още в 14 век в Англия като по традиция всички влюбени си разменят тайни любовни послания, по-късно наречени „валентинки”. Чрез романтичните послания влюбените засвидетелствали любовта си пред любимите си.

Трифон Зарезан пък е типично български празник, който се чества по стар стил на 14 февруари. На тази дата в православното християнство се почита Свети мъченик Трифон, смятан за покровител на лозарите, винарите и кръчмарите. В последствие 14 февруари е известен и като празника на виното.

Легендата гласи, че един ден в началото на февруари, докато Трифон подрязвал лозето, видял Светата Майка с пеленаче в ръце и ѝ се присмял. На Богородица ѝ домъчняло, но нищо не отвърнала. Само като минавала покрай къщата му, рекла на съпругата му да бяга да превърже мъжа си, защото си е отрязал носа. Жената се затичала и видяла, че Трифон, малко „понаправил“ глава, подкастря старите израстъци.

Той се учудил, като я видял така уплашена, а тя набързо споделила какво ѝ казала Дева Мария. Трифон отново се присмял, казвайки че не е пиян, та да си отреже носа. Понечил да покаже, замахнал с косера и клъцнал носа си – откъдето идва и наименованието на празника.

Червеното вино и тъмният шоколад - ключът към вечна младост

Без значение дали ще изберете да празнувате Трифон Зарезан или Свети Валентини, насладете се на чаша прекрасно вино и вкусен шоколад в компания на любим човек.

Бъдете здрави и се обичайте!
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД