До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Трябва ли носът на кучето ни винаги да е влажен?

Трябва ли носът на кучето ни винаги да е влажен?
Ако сте собственик на куче, вече знаете, че нослето на вашето куче почти винаги е влажен. То го навлажнява като го облизва от време на време. Замисляли ли сте се някога защо това е така?

3 игри, които да играете с кучето си

Истината е, че мокрият нос при кучетата изпълнява няколко жизненоважни функции. На първо място това помага на кучето да регулира телесната си температура. Както вече е известно, тялото на кучето няма потни жлези, както това на хората. За да поддържа здравословна температура, то разчита на потните жлези в носа и на възглавничките на лапите. Чрез влажния нос кучето отделя топлината и така охлажда тялото си.

Другото предимство на кучешкия влажен нос е че това допринася за отличното им обоняние, което е в пъти по-добро от човешкото. Облизването и навлажняването на носа им дава възможност да разпознават по-добре и да интерпретират миризмите, които вдишват.

Много от стопаните на кучета се притесняват, ако забележат, че носът на кучето им е сух, предполагайки, че е болно. Сухият нос не винаги е знак за здравословен проблем. Понякога се случва носът им да е сух, ако са спали твърде продължително, просто защото не са го облизвали дълго време. Ако в помещението е твърде топло или влажността е ниска, това също може да е причина за сухия нос. Дайте време на домашния си любимец да се аклиматизира и го наблюдавайте – най-вероятно скоро всичко ще се нормализира и нослето му отново ще е влажно.

Също така има породи, като булдог и мопс, за които е характерно да имат малко по-сухи носове, тъй като им е по-трудно да се облизват. С напредването на възрастта носът на кучето започва да произвежда по-малко секрет – това също може да бъде причина за по-малко влажен нос.

По какво да познаем, че кучето ни е дехидратирано

Кога трябва да се притесняваме?

Ако забележите, че носът на вашият домашен любимец кърви, има оток или промени в цвета, напукан е и се лющи, задължително заведете кучето на преглед при ветеринар. Друг притеснителен момент е ако освен сухия нос, кучето ви има необичайно поведение, унило е, не се храни, не иска да играе и иска да лежи в по-голяма част от денонощието. Това също може да е признак за по-сериозен здравословен проблем и при това положение ще се наложи да го заведете на лекар.

Снимка: Gabrielle Costa on Unsplash
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД