До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Какво може да ни причини недостигът на витамин Е

Какво може да ни причини недостигът на витамин Е
Тялото ни се нуждае от различни витамини и минерали, за да функционира нормално. Един от тях е витамин Е. Той е мастноразтворим, което означава, че изисква в храната ни да присъстват достатъчно мазнини, за да може той да се усвои от организма.

Витамини, минерали, аминокиселини

Витамин Е има антиоксидантни свойства и спомага за поддържането нормалната функция на нашата имунна система. Той се съхранява в черния дроб, а причина за недостигът на витамин Е би могла да бъде недохранването или недоброто усвояване на мазнините. Това е възможно да се наблюдава при различни нарушения на функцията на черния дроб, жлъчката или при панкреатит.

Новородените бебета, особено недоносените, също може да имат дефицит на витамин Е, тъй като само малки количества витамин Е могат да преминат през плацентата. Обикновено всичко се нормализира в следващите месеци, когато бебетата започнат да приемат мляко и заедно с него нивата на витамин Е се балансира.

При възрастните по-рядко се среща недостиг на витамин Е, но ако нивата на този витамин в тялото ви са ниски, това може да доведе до много здравословни проблеми, някои от тях доста критични. Ето някои от тях:

Отслабен имунитет

Витамин Е е важен за всички телесни тъкани и клетъчни мембрани, а дефицитът му води до отслабване на имунната система, което води до чести инфекции и заболявания – пикочни инфекции, настинки, кашлица и други респираторни заболявания. Известно е, че богатият на витамин Е режим на хранене, както и приемането на хранителни добавки с витамин Е подобряват устойчивостта на организма към болести. Най-добри източници на витамин Е са масло от слънчогледово масло, шафран, от рапица, ядки като бадеми, лешници, фъстъци, броколи, спанак и др.

Максимални дневни дози витамини и минерали

Стомашно-чревни проблеми

Когато е свързан с лошо усвояване на мазнини, тежкият дефицит на витамин Е често може да причини стомашно-чревни проблеми като диария, повръщане и подуване на корема. Хората, страдащи от болестта на Крон, имат ниски нива на витамин Е, но това състояние по-скоро се свързва с малабсорбцията на мазнини, което е характерно при това заболяване.

Мускулна слабост

Витамин Е е от съществено значение за централната нервна система. Той е сред основните антиоксиданти в организма и дефицитът води до оксидативен стрес, който може да доведе до мускулна слабост.

Влошаване на зрението

Витамин Е предпазва очите от свободните радикали, които увреждат здравата очна тъкан. Неограничените щети от свободни радикали при недостиг на витамин Е могат да увеличат риска от свързаните с напредване на възрастта дегенерация на макулата и образуване на катаракта. Дефицитът може също да отслаби очните мускули, което да доведе до неволни движения на очите, както и да отслаби светлинните рецептори в ретината и други клетки в окото. С течение на времето това може да доведе до загуба на зрението.

Изтръпване на крайниците, трудности с координацията и ходенето

Дефицитът на витамин Е може да доведе до разрушаване на някои неврони, увреждайки способността им да предават сигнали. Освен това може да увреди и нервните влакна, което да попречи на нервите да предават правилно сигнали, което да доведе води до загуба на чувствителността в ръцете и краката, както и усещания като парене и изтръпване. Тези усещания се наричат до периферна невропатия.

Високи дози витамин Е и селен водят до повишен риск от развитие на рак на простатата

Ако имате оплаквания или изпитвате някои от симптомите на дефицит на витамин Е, най-добре е да се консултирате с вашия лекар. Твърде ниските нива на витамин Е в кръвта може да е знак за сериозен здравословен проблем. Затова той ще ви назначи изследвания, чрез които ще може да се определи причината и възможностите за лечение.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД