До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Бременна сте – готова ли сте за приключение

Бременна сте – готова ли сте за приключение
Най-вероятно хем изпитвате радост, хем на моменти се чувствате леко объркана... Не се безпокойте, това е нормално. Особено ако за пръв път сте бременна. В главата ви сигурно изникват хиляди въпроси... За да не се лутате в морето от информация, в тази статия ви предлагаме отговорите на някои от тях.

Бременна или не - нека почакаме и ще видим

Първото нещо, след като сте си направили тест за бременност и той се е оказал положителен, е да си запишете час при гинеколог. Тестът не е достатъчен и е нужно гинекологът да потвърди бременността и да определи термина, т.е. датата, на която се очаква да се роди вашето бебче.

Също така ще се наложи да изберете лекар, който да наблюдава бременността ви. През следващите 9 месеца ще трябва да преминавате през прегледи, консултации и различни изследвания, за да сте спокойни, че вие и бебчето сте добре, че то се развива правилно и т.н.

С лекарят ще обсъдите какви витамини да приемате, с какво е добре да се храните, както и кои храни и напитки да избягвате, а също и дали имате някакви хронични заболявания.

Не е задължително през бременността да качите прекалено много килограми. Някои жени натрупват само няколко килца, които се стопяват веднага след самото раждане, а до няколко месеца след това бързо влизат във форма. Също така не е задължително да имате сутрешно гадене или да повръщате по време на бременност. Някои дами нямат неприятни симптоми и се наслаждават на цялата бременност. Помнете, че всяка бременност е различна и ако ваша приятелка или сестра е имала тежка бременност, при вас може да не е така. 

Терминът е само предполагаема дата, на която очаквате да се роди вашето бебе. Често се случва дори и лекарят да е определил датата, бебчето да се роди на друга (освен ако не сте планирали раждане чрез секцио). Как се определя терминът ли? С математически изчисления – нещо подобно на: към деня на последната менструация добавяте 40 седмици или ако знаете датата на зачеването – към нея добавяте 38 седмици... Но всъщност, не го мислете толкова... Ако ще раждате по естествен път, която и дата да сте определили, вашето бебе само ще избере кога точно да се появи.

Най-вероятно сте чували, че трябва да избягвате алкохола по време на бременност. По същия начин има и някои храни, с които ще се наложи да се разделите, докато родите. Съвсем накратко ще кажем, че не бива да се храните със сурови риби, суши, сурови яйца, както и непастьоризирани млечни продукти, тъй като е възможно да съдържат бактерии, които да причинят проблеми на вас и на плода. Също така има храни, които биха могли да предизвикат газове и/или контракции. Но все пак е добре да обсъдите темата за храненето по-детайлно с вашия наблюдаващ лекар.

През началните месеци от бременността може да откриете, че имате супер силно обоняние и да усещате аромати, които дори преди не сте забелязвали. Има вероятност и да промените своите предпочитания и възприятия по отношение на миризмите. Някои, които до сега сте харесвали, може да предизвикат непоносимост у вас. Може пък аромати, които са ви дразнели, да не ви се струват толкова неприятни сега. Приемете го като интересна особеност на бременността.

Въоръжете се с търпение – все пак ви предстои да преживеете едно от най-големите чудеса на природата – да дадете живот. Нормално е сега, когато във вас расте бебче, да има моменти, в които се чувствате леко странно. Макар и в първите дни от бременността да нямате още голям корем, може да усещате странни емоции, да забележите някои по-видими вени по краката си, да ви се струва, че имате метален вкус в устата... да ви се яде сладко, но вместо това да хапнете сандвич... Няма място за безпокойство - всички тези странности се дължат на хормоните.

Ако се питате кога ще ви порасне корема – спокойно, няма да е веднага. През първото тримесечие външно по нищо няма да ви личи, че сте бременна. Може само гърдите ви леко да наедреят и да се наложи да си купите по-голям размер сутиен. Че сте бременна ще личи само по блясъка в очите ви, по усмивката и по красотата, която излъчвате. Коремът ви ще започне плавно да нараства след влизането в четвъртия месец, но може и в следващия - отново всичко е индивидуално.

Все пак ако се окаже, че сте от „късметлийките“, които ги измъчва сутрешното гадене, бъдете сигурни, че това скоро ще премине. Когато влезете в четвъртия месец, тези сутрешни неразположения ще изчезнат, както и някои желания за храна или отвращения от нея, умората, чувствителните гърди и други неразположения...

Можем ли да предскажем вероятността за забременяване по Луната

И така... Въпреки че някои неща са често срещани при всяка бременност, скоро ще откриете, че ви предстоят девет месеца, пълни с вълнения и изненади. Както вече споменахме, няма две еднакви бременности. Дори една и съща жена може да има две коренно различни бременности с първото и второто си дете. Затова – мислете позитивно и бъдете търпелива. Вашето приключение започва сега.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД