До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Какво да направим, ако бебето има запушен нос

Какво да направим, ако бебето има запушен нос
Ако детето ви е на възраст под 3 години или все още не е навършило годинка, запушеният нос е истинско предизвикателство. Когато сте родител, със сигурност все някога ще ви се наложи да почистите запушеното носле на бебето. Ако ще го правите за пръв път – възможно е да ви изглежда малко страшно, възможно е да предизвикате и плач със сълзи. Но с времето ще овладеете и този хигиенен ритуал.

По какво да познаете, че носът на бебето е запушен

Освен очевидните признаци на настинка или инфекция, ако бебето ви подсмърча, има шумно дишане, затруднява се при хранене или е прекалено раздразнително, това може да се дължи на запушен нос. Друг признак е че то диша през устата си, а не през носа.

Как да научите бебето наистина да „спи като бебе“

Когато носът на бебето наистина е запушен и то не може да диша добре, това определено нарушава храненето и съня му. По-долу ще откриете няколко начина, по които можете да помогнете за изчистването носа на бебето, така че да може да се храни и да спи спокойно.

Каква може да е причината за запушения нос

Разбира се, не винаги е ясно каква точно е причината за запушения нос при децата. Кърмачетата и малките деца често настиват, тъй като тепърва започват да изграждат имунитета си срещу често срещаните вируси. При децата под 4 годишна възраст не е препоръчително да се използват стандартните лекарства за настинка, които се прилагат при възрастните. Те дори могат да бъдат опасни за кърмачета и малки деца. Ако детето има и други симптоми - особено висока температура, гъст и жълт секрет от носа, обадете се на вашия педиатър възможно най-скоро, за да назначи подходящо лечение.

Съществуват и други потенциални причини за запушването на носа. Например, това може да се дължи на алергия. Ако е така, лекарят ще прецени дали да назначи тест за алергия и какво е подходящото лечение.

Друга причина за запушването може да бъде попадането на храна или друго чуждо тяло в носа на детето. Ако имате подобни опасения, посетете по най-бързия начин спешното отделение, без да се опитвате да премахнете секрет от носа му, за да не влошите неволно ситуацията.

Как да облекчите неприятните симптоми

Ако причината е настинка, дори и при назначено вече лечение от педиатъра, можете да помогнете на бебето да се почувства по-добре с някои домашни натурални средства.

Един от най-лесните начини за почистване носа на бебето е да използвате физиологичен разтвор под формата на спрей или капки за нос. Физиологичният разтвор разрежда секрета, позволявайки на носа да се изчисти и да се нормализира дишането.

Ако не можете да отидете до аптеката, за да купите физиологичен разтвор, можете да си приготвите у дома като смесите една чаша топла, филтрирана вода и ½ чаена лъжичка сол. Уверете се, че сместа напълно е охладена, преди да я използвате.

За да я поставите в носа на детето, ще ви е нужен капкомер. Опитайте да наклоните главата на бебето назад и капнете няколко капки от капкомера вътре в нослето. След това поставете бебето за известно време по корем или го сложете да легне настрани, като оставите секрета да изтече от носа. Избършете изтичащия секрет с мека кърпа. Можете да използвате аспиратор за нос, за да почистите останалия в нослето на бебчето секрет. Това ще му помогне да диша много по-добре.

Ако отскоро сте родител или когато детето е болно, най-вероятно ставате по няколко пъти през нощта, за да проверите състоянието му. При запушен нос, променете позицията на тялото му, като повдигнете леко матрака чрез навита кърпа, подпъхната отдолу под матрака от страната на главата. Така тя леко ще повдигне главата на бебето и ще спомогне за изтичане на секретите от синусите му. През деня можете да постигнете това, като обръщате по-често детето по корем.

Хомеопатично лечение при хрема

Ако вашето слънчице вече е достатъчно голямо, научете го как да си духа носа в кърпичка, като му покажете как се прави. Обяснете му, че трябва да издиша въздуха от нослето навън. Детето ще копира вашето поведение и скоро ще се научи как само да използва кърпички за нос, когато има хрема.

Снимка: Peter Oslanec on Unsplash
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД