До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Кога симптомите показват проблеми с щитовидната жлеза?

Кога симптомите показват проблеми с щитовидната жлеза?
Щитовидната жлеза е най-голямата ендокринна жлеза, има форма на пеперуда и се намира в предната част на шията. Тя играе важна роля за редица процеси в човешкото тяло. Когато нормално функционира, щитовидната жлеза регулира метаболизма, стимулира протеиновия синтез, увеличава използването на глюкоза и мазнини за производство на енергия, поддържа нормалната телесна температура, намалява нивата на холестерола в кръвта, ускорява растежа на тялото, влияе индиректно върху сърдечната честота и кръвното налягане.

Нарушенията при щитовидната жлеза се откриват трудно

Проблемите с щитовидната жлеза възникват, когато тя започне да произвежда твърде малĸо или преĸалено много хормони. Когато жлезата не произвежда достатъчно тиреоидни хормони, състоянието се нарича хипотиреоидизъм. Ако при нарушение на функцията, щитовидната жлеза произвежда твърде много хормони, тогава отклонението се нарича хипертиреоидизъм.

Възможно е човек да има нарушени фунĸции на щитовидната си жлеза, без дори да подозира. Проучванията показват, че жените са по-склонни да имат проблеми с щитовидната жлеза, в сравнение с мъжете, като около 1 на всеки 8 жени са засегнати. Нормалната фукнция на щитовидната жлеза зависи, както от съдържанието на йод в храните, ĸоито ĸонсумираме, така и от стреса, токсините, хранителните дефицити, а също и от генетично заложените особености.

Често хипертиреоидизмът се характеризира с увеличена щитовидна жлеза. Причина за свръхпроизводството на тиреоидни хормони в 90% от случаите е автоимунно състояние, известно като болест на Грейвс или Базедова болест. Това състояние засяга около 2% от жените и има силен наследствен компонент.

Разпознаваемите ранни симптоми на хипертиреоидизма са постоянно чувство за умора, апатия и усещане за студ. Възможно е да се появят и повишен сърдечен ритъм (тахикардия), мускулна слабост, треперене на ръцете, необичайно и прекалено изпотяване, необяснима загуба на тегло, придружена от повишен апетит, трудно заспиване и лошо качество на съня, честа раздразнителност и безпокойство.

Ако имате, обаче, понижени нива на хормоните на щитовидната жлеза, е възможно някои системите в тялото ви да започнат да работят по-бавно. Признаците на хипотиреоидизъм включват внезапно наддаване на тегло и усещане за подуване, запек, загуба на коса, студени крайници. Може да се чувствате уморени, депресирани, без мотивация, постоянно да ви е студено, а косата и кожата ви да са станали прекалено сухи.

Най-честата форма на хипотиреоидизма е Болестта на Хашимото, наричана още хроничен лимфоцитен тиреоидит или автоимунен тиреоидит. Тя представлява автоимунно заболяване, при което се произвеждат антитела, насочени срещу собствената щитовидна жлеза.

Шуслерови соли при нарушена функция на щитовидната жлеза

Ако се разпознаете в някои от описаните по-горе симптоми, възможно е да имате смущения във функцията на щитовидната жлеза. Препоръчително е да се консултирате с квалифициран специалист ендокринолог, който ще ви изпрати на кръвни изследвания за определяне нивата на тиреоидни хормони. Така впоследствие ще може да определи дали симптомите се дължат на проблеми с щитовидната жлеза или причината е друга.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД