До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Ехинацея при първи симптоми на грип и настинка

Ехинацея при първи симптоми на грип и настинка
Една от най-известните билки, които помагат при грип и настинка, е Ехинацеята. Тя произхожда от Северна Америка и има розови, пурпурни или бели, подобни на маргаритки цветове. Още от древни времена стъблото, цветовете и корените на Ехинацеята се използват за лечебни цели под формата на екстракт, хранителна добавка или чай.

Чай от липов цвят при настинка с висока температура

Въпреки противоречивите мнения през годините, последните проучвания доказват, че Ехинацеята има редица лечебни свойства - укрепва защитните сили на организма, влияе благоприятно при възпаление, болка, синузит, мигрена и др. Тя ефективно намалява риска от дихателни инфекции, скъсява продължителността на боледуване и облекчава симптомите при настинка и грип.

Лековитата билка съдържа съвкупност от активни вещества – феноли, алкамиди, флавоноиди, цихорова киселина и розмаринова киселина – някои от тях са известни антиоксиданти, които имат свойството да повишават имунитета. Изследванията показват, че Ехинацеята увеличава броя на лимфоцитите в организма, които отговарят за съпротивителните сили на организма и се борят с инфекциите.

Също така растението проявява антимикробни и антивирусни свойства, благодарение на веществата, които се съдържат в състава му. Те помагат за защита на клетките от оксидативен стрес - състояние, което е свързано с някои хронични заболявания, като диабет, сърдечни заболявания и много други. Ехинацеята се използва при лечение на артрит и ревматизъм, както и превантивно при стрес, тревожност и за укрепване на паметта.

Според някои проучвания билката Ехинацея оказва положителен ефект при диабет и инсулинова резистентност. Проведени изследвания показват, че екстрактът от Echinacea purpurea потиска ензимите, които усвояват въглехидратите. Това, от своя страна, намалява количеството консумирана захар, постъпващо в кръвта.

Като имуностимулатор и при първи симптоми на грип и настинка, най-често Ехинацеята се приема под формата на запарка, чай, тинктура или таблетки.

Поради противъзпалителните си и антимикробни свойства, билката влиза в състава на мехлеми и други козметични продукти. Установено е, че приложен директно върху кожата, екстрактът от Ехинацея хидратира, възстановява кожата и подобрява симптомите при екземи, рани и кожни инфекции.

Специалистите съветват Ехинацея да не се прилага при малки деца и бременни жени, поради висок риск от развитие на алергична реакция. Най-честите симптоми са поява на обриви, затруднено дишане, както и астматични пристъпи. При някои хора алергичната реакция се изразява в разстроен стомах.

Пийте чай от шипка, за да преборите грипа и настинката

Ехинацеята също може да не е безопасна при хора, които приемат определени лекарства, например за сърце, както и някои противогъбични препарати. В такива случаи е препоръчително, преди прием на билката, да се консултирате с Вашия лекар.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД