До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Ваксината срещу Covid-19 на Модерна вече е одобрена

Ваксината срещу Covid-19 на Модерна вече е одобрена
Вчера стана ясно, че втората ваксина срещу Covid-19, разработена от Модерна, вече е получила одобрението на Европейската Агенция по Лекарствата (ЕАЛ) за пускане на пазара на ЕС. Тя може да се прилага на лица над 18 години.

Ваксините срещу Covid-19 – ключови факти

Комитетът за хуманни лекарства (CHMP) към ЕАЛ е направил задълбочена оценка на данните за качеството, безопасността и ефикасността на ваксината на Модерна. Доклад за оценката на ваксината, пълния план за управление на риска, данните от клиничните изпитвания, представени от компанията в заявлението за разрешение за пускане на пазара, ще бъдат публикувани до дни на уебсайта за клинични данни на Европейската Агенция по Лекарствата.

Изпълнителният директор на ЕАЛ, Емър Кук заяви, че ваксината срещу Covid-19 на Модерна представлява още един инструмент за преодоляване на настоящата извънредна ситуация и е доказателство за усилията и ангажираността на всички участващи.

Макар че и при двете одобрени ваксини срещу Covid-19 - на Модерна и на Пфайзер – използват една и съща технология за получаване на активното вещество, разликата се състои в начина и режима на съхранение. Докато при ваксината на Пфайзер температурата на съхранение е -70оС и може да остане в обикновен хладилник до 5 дни, то ваксината на Модерна се съхранява при -20оС и периода за съхранение в обикновен хладилник е до 30 дни. Това я прави по-лесно приложима в по-отдалечени и слабо населени места.

Важно е да споменем, че при ваксината на Модерна също се прилага чрез 2 инжекции, но за разлика от ваксината на Пфайзер, интервалът между двете манипулации е 28 дни. При ваксината на Пфайзер периода е 21 дни.

При ваксината срещу Covid-19 на Модерна също е възможно да се появят нежелани странични реакции, които обикновено са леки или умерени и се подобряват в рамките на няколко дни след ваксинацията. Най-често те се изразяват в лека болка и подуване на мястото на инжектиране, умора, студени тръпки, треска, подути лимфни възли под мишницата, главоболие, болки в мускулите и ставите, гадене и повръщане.

Ваксината Комирнати – какво трябва да знаем?

През следващите две години фирмата производител на ваксината ще продължи да провежда проучвания и изпитания, както и да предоставя резултати от тях, съгласно регулаторната процедура за одобрение на медикаменти. А от своя страна Европейската Агенция за Лекарствата ще продължи да наблюдава страничните ефекти при прилагането на ваксината.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД