До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Защо да се откажем от пиратките и фойерверките

Защо да се откажем от пиратките и фойерверките
Всяка година в Новогодишната нощ се наслаждаваме на ефектните и многоцветни фойерверки, а доста хора предпочитат да се забавляват като хвърлят пиратки от балконите на жилищните блокове. Вероятно никой не си дава сметка какво причиняват пиратките и фойерверките на бездомните животни.

И кучетата имат чувства: невролог използва ЯМР, за да го докаже

Тъй като животните имат много по-чувствителен слух от хората, шумът от фойерверките е много по-силен за тях и дори е болезнено силен. Възможно е слухът им до такава степен да се увреди в следствие на гърмежите, че да настъпи трайна глухота.

Много от животните по време на заря изпадат в паника и започват да бягат в различни посоки, за да се скрият. Често в тези моменти излизат на улицата, където е възможно да бъдат блъснати от преминаващите автомобили. Някои от домашните любимци в пристъп на безпокойство напускат дома си и се губят.

Същото може да се случи ако разхождате кучето си без каишка и някой хвърли пиратка наблизо – от силния гърмеж кучето ще изпадне в ужас и ще избяга, за да се скрие, като по този начин може да се изгуби. Така че ако имате куче, в празничните дни винаги го разхождайте, като го водите на каишка, близо до себе си.

Взривовете на фойерверките и пиратките в близост до животните им причиняват изгаряния и други тежки наранявания. Дори и да не ги наранят, със сигурност ще ги ужасят до смърт. Не става дума само за кучета и котки, а също и за домашните и дивите животни като кокошки или катерички, таралежи. Катеричките в парковете ни са толкова чувствителни, че могат да умрат от ярката светлина и стрес от неочакваните гърмежи.

Разбира се, пиротехниката плаши също и дневните птици, които по това време на денонощието вече спят. При силният гръм се стряскат, излитат в различни посоки и се блъскат в сградите, тъй като през нощта зрението им е по-слабо. В следствие на това, те си причиняват фрактури, мозъчни сътресения и дори внезапна смърт. Често те в паниката си излитат от гнездата си и изминават огромни разстояния, а после се объркват и не успяват да се върнат обратно.

Порочният кръг на стреса

Малките деца също се плашат от гърмежите. Това е още една добра причина да се лишите от удоволствието да хвърляте пиратки или да изстрелвате фойерверки в предстоящата Новогодишна нощ. Още повече, че всяка година се съобщава за случаи на пострадали с наранявания, изгаряния, разкъсване на крайници, увреждане на зрението, поради лекомислено и неправилно използване на пиротехника.

Снимка: Roven Images on Unsplash
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД