До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Ваксините срещу Covid-19 – ключови факти

Ваксините срещу Covid-19 – ключови факти
Ваксините срещу COVID-19 са лекарства, които имат за цел да предотвратят заболяването, причинено от новия коронавирус SARS-CoV-2 чрез предизвикване на имунен отговор.

Ваксините действат, като подготвят имунната система на човека (естествените защитни сили на организма) да разпознае и да се защити срещу определено заболяване.

6 болести, от които не боледуваме благодарение на ваксините. Част 1

Когато човек получи ваксината, тя ще предизвика имунен отговор. Ако ваксинираният човек се зарази по-късно с вируса, имунната му система го разпознава и го защитава от COVID-19, тъй като вече предварително е подготвена да атакува вируса.

Как и по какви методи се разработват и одобряват ваксини срещу COVID-19?

Ваксините срещу Ковид-19 се разработват, следвайки същите законови изисквания за фармацевтично качество, безопасност и ефикасност като другите лекарства. Както всички лекарства, ефектите на COVID-19 ваксините се тестват първо в лаборатория, включително и върху животни, след това ваксините се тестват от доброволци.

Преди одобрение, всички ваксини в ЕС се оценяват по същите високи стандарти като всяко друго лекарство. Различното при ваксините срещу COVID-19 е, че скоростта на развитие и потенциалното одобрение са много по-бързи поради спешната ситуация в опазването здравето на хората.

EAЛ е създала специална експертна работна група и процедури за бърз преглед на заявленията от компаниите. Тази група от експерти разглежда заявленията и им дава висококачествена оценка във възможно най-кратки срокове, като същевременно гарантира стабилни научни становища.

Заявленията за разрешение за пускане на пазара на ваксините срещу COVID-19 се оценяват по бърза процедура от Комитета по лекарствени продукти за хуманна употреба към EAЛ. Той дава своето одобрение, едва след като данните за качеството, безопасността и ефикасността на ваксината са достатъчно пълни и конкретни, за да е сигурно, че ползите от ваксината надвишават рисковете.

Всички, които разработват ваксина срещу COVID-19, трябва да представят конкретни данни за своята ваксина. След това EAЛ извършва задълбочена оценка на тези данни, за да достигне до заключение дали ваксината е безопасна, ефективна и с добро качество и следователно дали е подходяща за ваксиниране на хора.

Защо разработването на ваксината започна едва след обявяването на пандемията?

Ваксините могат да бъдат разработени само когато инфекциозният агент вече е известен. Тъй като SARS-CoV-2 е нов вирус, който не е бил познат преди това, разработването на ваксина за защита от COVID-19 можеше да започне едва след появата на вируса и анализирането на генетичния му състав. И все пак, разработването на ваксините се основава на опита и технологиите, използвани при другите ваксини.

Колко дълго ще продължи имунитетът срещу ваксина?

Тъй като вирусът е толкова нов, няма достатъчно информация за това колко дълго ще продължи имунитетът, предоставен от ваксините след ваксинацията, или дали ще има нужда от периодични бустер дози. Но все пак данните от дългосрочните проучвания на имуногенността и ефикасността ще внесат повече информация за бъдещите стратегии за ваксиниране.

Ако вирусът мутира, ваксините ще защитят ли ваксинираните хора?

Обикновено всички вируси мутират, т.е. генетичният материал във вируса се променя. Това се случва с различна скорост за различните вируси и мутациите не влияят непременно на това колко добре ваксината действа срещу вируса.

Някои ваксини срещу вирусните заболявания остават ефективни години след тяхното развитие и осигуряват дълготрайна защита, както са ваксините срещу морбили или рубеола.

От друга страна, за грипните заболявания, вирусните щамове се променят толкова често и до такава степен, че съставът на ваксината трябва да се актуализира ежегодно, за да бъде ефективен.

6 болести, от които не боледуваме благодарение на ваксините,част 2

Научната общност и регулаторите ще наблюдават дали коронавируса Sars-CoV-2 се променя с течение на времето и ако е така, дали ваксините биха могли по нов начин да предпазят хората от инфекцията.

Източник: По материали от сайта на Европейската Агенция по Лекарствата
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД