До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

По какво да познаем, че кучето ни е дехидратирано

По какво да познаем, че кучето ни е дехидратирано
Добрата хидратация е важна за вашия домашен любимец почти толкова, колкото и добрата храна. Въпреки че не се поти, кучето ви може да загуби съдържаща се вода в тялото му, дори когато е уморено и задъхано диша с отворена уста. Затова е важно, дори и през зимния сезон, то да пие достатъчно количество вода, за да избегнете множество здравословни проблеми, които могат да настъпят вследствие на дехидратация.

Най-ефикасният начин за обучаване на кучето е с помощта на… храна!

Старайте се вашият четириног приятел винаги да има достъп до купа с чиста и прясна вода. А ако забележите някои от следните промени в поведението му, незабавно се консултирайте с ветеринар, тъй като е твърде вероятно да става дума за дехидратация:

Очите на кучето са хлътнали

Хлътналите очи са първоначален признак на дехидратация. Когато погледнете кучето си в очите, ще забележите, че сякаш те са изгубили обичайния си блясък и нямат достатъчно влага. Това е така, защото дехидратацията причинява загуба на течности на много тъкани, включително и около очите.

Походката на кучето ви е станала бавна и летаргична

Вашият домашен любимец най-вероятно бурно ви се радва, когато се върнете у дома. Ако забележите, че кучето реагира апатично на появата ви или че няма обичайната енергия и се движи доста бавно и летаргично, това определено е „червена лампичка“, че нещо не е наред.

Промяна в цялостното поведение на кучето

Внезапната промяна в цялостното му настроение и поведение може да са признаци на дехидратация. Ако то изглежда неспокойно, притеснено или незаинтересовано от типичните дейности, които преди са го вълнували, твърде възможно е кучето да е обезводнено.

Кучето ви се задъхва прекалено много

Дори и след кратка разходка, ако забележите, че четириногият ви приятел е доста по-уморен и задъхан от обичайно, най-вероято става дума за дехидратация.

Носът на кучето е сух

Ако носът на кучето ви при докосване е сух, значи е дехидратирано. Влажният нос е признак, че вашето куче е в добро здравословно състояние.

Кучето едва се държи на краката си

Възможно е поради силна дехидратация, кучето ви трудно да стои право на краката си. Ако това е така, значи
организмът му е доста обезводнен.

Кожата на кучето е загубила еластичност

Ако се притеснявате, че кучето ви е дехидратирано, ето един елементарен тест. Защипете малко от кожата на гърба на кучето – тя трябва веднага да се върне надолу. Обаче, ако кучето ви е дехидратирано, кожата няма да е толкова еластична и ще отнеме повече време да се върне на мястото си. При много силна дехидратация, кожата на животното изобщо не се връща назад, защото е загубила тотално своята еластичност.

И кучетата имат чувства: невролог използва ЯМР, за да го докаже

Ако забележите, че кучето ви проявява някои от описаните симптоми, опитайте се да му дадете да пие вода. Отказва ли да приема вода, незабавно го заведете на ветеринар. Ако вашия домашен любимец е обезводнен, колкото по-рано вземете мерки, толкова по-вероятно е да избегнете риска от поява на усложнения в здравословното му състояние.

Снимка: Marian Kroell on Unsplash
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД