Тиквата е едно от традиционните постни ястия, които много семейства ще сложат на празничната трапеза на Бъдни вечер. Независимо дали ще е печена тиква, пълнена тиква, варена или като плънка на вкусен тиквеник (баница с тиква),
тиквата е предпочитана храна, тъй като е нискокалорична и в същото време е пълна с витамини и минерали.
Хранителните навици, които пречат на отслабването
Оранжевият цвят на
тиквата се дължи на голямото количество бета-каротин, който в някои сортове се съдържа дори по-голямо количество от това в морковите. Тя е основен източник на витамин А, витамин С, Е, калий,
цинк, мед и манган. Ето защо тя е изключително полезна както за децата, така и за възрастните.
Високото съдържание на витамин С подсилва имунната система, както и помага на организма да се възстанови по-бързо след боледуване. Проучванията показват, че високите дози
витамини С, Е, цинк и бета каротин в
тиквата намаляват риска от прогресия на свързаната с възрастта дегенерация на макулата.
Също така
тиквата е богата на калий, който спомага за понижаване на
кръвното налягане и така потенциално намалява риска от инсулт. А антиоксидантите в тиквата, като витамин С, Е и лутеин, могат да намалят възпалението в организма и някои
сърдечни заболявания.
Тъй като съдържа много фибри,
тиквата е подходяща храна при диетични режими. Фибрите подобряват
храносмилането, помагат за понижаване на холестерола и създават усещане за ситост за по-дълго време. Когато сте на диета, можете да хапвате
тиква до насита и пак ще сте приели по-малко калории, отколкото от другите източници на въглехидрати - като ориз и картофи.
Не забравяйте, че
семките на тиквата също се ядат и носят множество ползи за здравето. Те съдържат здравословни мазнини, протеини, антиоксиданти и жизненоважни хранителни вещества като манган,
магнезий, фосфор и
желязо. Лесно е да ги включите във вашата диета, добавяйки ги към кисело мляко, мюсли или салати.
Освен като част от менюто, можете да използвате
тиквата като маска за лице, която ще накара
кожата ви да засияе. Тъй като съдържа алфа хидрокси киселини, които ексфолират кожата,
маската от тиква спомага за изсветляване на тена и намаляване на фините бръчици.
Ексфолирането е важна част от грижата за кожата на лицето
Тъй като е плодов зеленчук,
тиквата може да участва както в сладки, така и в солени ястия като крем-супи, салати, паста и други. Смело експериментирайте в кухнята и я включете в сезонното меню, за да се възползвате от нейните здравословни свойства.