До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Как да помогнем на тийнейджъра да се справи с гнева

Как да помогнем на тийнейджъра да се справи с гнева
Сега, когато много от родителите работят от вкъщи и децата са в режим на дистанционно обучение като мерки за ограничаване разпространението на Ковид-19, лошото настроение или гневът на Вашия тийнейджър могат направо да Ви изкарат „извън релси“.

От дете към възрастен: Как да не бъдем лоши родители

Резките промени в настроението, което може само за миг да премине от спокойствие до ярост, са неразбираеми не само за родителите, а и за самите тийнейджъри. В тази възраст на тийнейджърите им липсва емоционалната зрялост и стабилност. Затова се казва, че преминават през трудна възраст и точно в този период те трябва да усещат, че могат да разчитат на родителите си, че те им помагат и им дават насоката, от които се нуждаят.

Да, сигурно в много от случаите самите Вие се ядосвате на отношението и реакциите на детето си. Да си родител на дете, изпълнено с гняв или с агресия, е изключително изтощително и за самите родителите. Въпреки това, не забравяйте, че има някои неща, които бихте могли да предприемете, за да облекчите спора и напрежението у дома.

Например, от съществено значение е родителите да проявят нужното търпение и да направят всичко възможно, показвайки на детето си, че го обичат и подкрепят. Освен това не бива да забравят, че не могат да контролират емоциите или действията на своите тийнейджъри, колкото и да им се иска понякога.

Ето няколко практически стъпки, с които следващият път бихте могли да се опитате да овладеете пристъпа на гняв у Вашия тийнейджър и така да помогнете на детето си да се научи да управлява гнева си и да се чувства щастливо.

- Не избухвайте – наистина е трудно да се овладее човек, но вместо това опитайте да снижите гласа си и да говорите по-бавно и търпеливо. Чисто психологически, когато не му крещят на среща, тийнейджърът може да направи същото, защото емоциите са заразни.

- Не влизайте в пререкания – ако обстановката се нажежи, най-добре е да му кажете: „Виждам, че и двамата сме твърде разгорещен/а. Нека продължим разговора, когато всички се успокоим.“ Дайте на детето си възможност да си поеме дъх и да овладее емоциите си.

- Слушайте внимателно, когато детето Ви иска да сподели нещо с Вас, независимо колко сте заети или колко незначителен Ви се струва проблемът му. Това ще му помогне да не се чувства отхвърлено и неразбрано. Ако все пак в момента не можете да му обърнете внимание, просто му кажете, че ще разговаряте след като приключите с ангажимента си и след това наистина го направете.

- Спрете да се отнасяте с тийнейджъра като с малко дете. Опитайте се да приемете мисълта, че детето вече е пораснало и се отнасяйте към тийнейджъра като към млад човек, който има известна преценка и зрялост. Това определено ще помогне да се намали част от недоволството, което го изпълва.

- Позволете на Вашия тийнейджър да прави неща, подходящи за възрастта му – да се среща с приятели (когато изолацията премине), да гледа филми, както и да взема повече решения относно училищните дейности и графика, по който се движи. Това не само ще помогне за овладяване на гнева, но и ще усъвършенства уменията на детето Ви да взема решения и да решава проблемите си, което ще му е полезно по-късно в живота.

- Старайте се самите Вие да реагирате разумно и да владеете емоциите си – никак не е здравословно да говорите с тийнейджъра, опитвайки се да го научите как да се справя с гнева си, а в същото време самите Вие да крещите и да не можете да се овладеете, когато е необходимо. Така ще се получи разминаване в думите и действията Ви, а и да не забравяме, че детето копира подсъзнателно модела на поведението на родителя.

- Поставете някакви правила и граници на поведение – например, би трябвало тийнейджърът вече да знае, че независимо колко е огорчен човек, не е приемливо да руши или да хвърля предмети, да наранява околните или себе си. Ако все пак някога се случи, би трябвало всеки да понесе своята отговорност за действията си.

- Давайте му конструктивни предложения как да излезе от това фрустриращо чувство на гняв – например за да се успокои, може да слуша музика, да започне да тренира (спортът винаги помага в такива случаи), може да излее чувствата си на лист хартия, да диша дълбоко и т.н. Разбира се, разговаряйте, когато всички сте спокойни, а не когато сте стигнали до състояние на афект.

Как да се успокоим, когато сме ядосани и да освободим гнева по здравословен начин

Ако не успеете да се справите сами, е препоръчително да се консултирате със специалист психотерапевт, който чрез различни техники, ще ви помогне да постигнете баланса в отношенията с тийнейджъра.

А сега... поемете си въздух, не губете хладнокръвие и помислете какво бихте могли да направите, за да подобрите ситуацията. И не забравяйте, че начинът, по който изберете да се справяте с гнева на Вашия тийнейджър, може или да ви сближи, или да ви отблъсне един от друг още повече.

Снимка: Daria Tumanova on Unsplash
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД