contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Изпитана рецепта за приготвяне на Никулденски шаран

Изпитана рецепта за приготвяне на Никулденски шаран
Никулден е един от най-хубавите православни празници. Св.Николай Чудотворец е покровител не само на хората, които носят това име, на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите, а също така и на град Бургас и неговите жители.

Днес, като поздрав към всички празнуващи на Никулден, сме избрали да Ви представим една изпитана рецепта за приготвяне на Никулденски шаран. Пожелаваме Ви здраве, късмет и нека Св.Николай Чудотворец да закриля Вас и семействата Ви!

Рецептата намерихме в изданието „Вехти Бургашки гозби“ и е неин автор е Надежда Илчева.

Ето и необходимите продукти:

Шаран – с тегло около 2-3 кг
Лук – ½ кг
Моркови – 100 г
Гъби – 100 г
Домати от консерва
Девесил
Сол
Чубрица
Чер пипер
Малко олио
Лимон

Начин на приготвяне:

Изчистете шарана от вътрешностите и хрилете. Посолете го и го оставете да стои на студено за около час. Нарежете лукът, морковите и гъбите, запържете ги и ги оставете малко да се задушат. Когато омекнат, прибавете доматите и подправките на вкус. Оставете да поври на котлона за известно време, докато се сгъсти.

Вземете шарана и го напълнете със сготвената смес.  Ако желаете, може да го зашиете като приключите с пълененето, след което го поставете в намазнената тавичка, в която ще го печете. Ако Ви е останала плънка, можете да я разпределите в тавата около самата риба. Нарежете лимонът на резенчета и ги подредете върху шарана. Напръскайте шарана с около 100 мл вода и с малко олио, покрийте тавата с алуминиево фолио и го сложете във фурната да се пече за около 40 минути на 200 градуса.

Добър апетит и Честит Никулден!




Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД