Начало>Блог>Изпитана рецепта за приготвяне на Никулденски шаран
Изпитана рецепта за приготвяне на Никулденски шаран
Никулден е един от най-хубавите православни празници. Св.Николай Чудотворец е покровител не само на хората, които носят това име, на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите, а също така и на град Бургас и неговите жители.
Днес, като поздрав към всички празнуващи на Никулден, сме избрали да Ви представим една изпитана рецепта за приготвяне на Никулденски шаран. Пожелаваме Ви здраве, късмет и нека Св.Николай Чудотворец да закриля Вас и семействата Ви!
Рецептата намерихме в изданието „Вехти Бургашки гозби“ и е неин автор е Надежда Илчева.
Ето и необходимите продукти:
Шаран – с тегло около 2-3 кг
Лук – ½ кг
Моркови – 100 г
Гъби – 100 г
Домати от консерва
Девесил
Сол
Чубрица
Чер пипер
Малко олио
Лимон
Начин на приготвяне:
Изчистете шарана от вътрешностите и хрилете. Посолете го и го оставете да стои на студено за около час. Нарежете лукът, морковите и гъбите, запържете ги и ги оставете малко да се задушат. Когато омекнат, прибавете доматите и подправките на вкус. Оставете да поври на котлона за известно време, докато се сгъсти.
Вземете шарана и го напълнете със сготвената смес. Ако желаете, може да го зашиете като приключите с пълененето, след което го поставете в намазнената тавичка, в която ще го печете. Ако Ви е останала плънка, можете да я разпределите в тавата около самата риба. Нарежете лимонът на резенчета и ги подредете върху шарана. Напръскайте шарана с около 100 мл вода и с малко олио, покрийте тавата с алуминиево фолио и го сложете във фурната да се пече за около 40 минути на 200 градуса.
За да заявите своята Afya карта трябва да имате профил в Afya онлайн.
Ако все още нямате профил, то може да се регистрирате и да получите своята карта. В рамките на 24 часа след първоначалната регистрация, Вашата карта ще бъде активирана и ще имате възможност да я използвате в нашите физически обекти.
Ако вече имате профил в Афиа онлайн, Вашата карта се намира в секция Афиа и може след сканиране във физическите ни обекти да използвате различните намаления.