До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Заболявания, които водят до проблеми със съня

Заболявания, които водят до проблеми със съня
Хората, които си мислят че спят добре, могат да бъдат обезпокоени от прекомерна сънливост през деня поради различни медицински заболявания. Нарушението на съня може да е симптом на здравословен проблем или неблагоприятен ефект от терапията за лечение на проблема. Стресът от хронично заболяване може също да причини безсъние и сънливост през деня. Често срещаните състояния, които водят до проблеми със съня, включват киселини, диабет, сърдечно-съдови заболявания, мускулно-скелетни нарушения, бъбречни заболявания, психични проблеми, неврологични нарушения, респираторни проблеми и заболявания на щитовидната жлеза. В допълнение, редица лекарства без рецепта и лекарства, използвани за лечение на тези и други здравословни проблеми, могат да влошат качеството и количеството на съня. Ето кои са хроничните физически състояния:

5 лесни трика за по-добър сън

Киселини в стомаха

Лежането в леглото често влошава киселините в стомаха, което се дължи на връщане на стомашната киселина в хранопровода. Може да успеете да избегнете този проблем, като се въздържате от тежки или мазни храни, както и от кафе и алкохол - вечер. Можете също да използвате гравитацията в своя полза, като повдигнете горната част на тялото си с подматрачен клин поставен под колоните на леглото. Лекарствата без рецепта и с рецепта, които потискат секрецията на стомашна киселина, също могат да помогнат.

Диабет

Диабетът е често срещано хронично заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар. В резултат от него клетките ви не реагират по подходящ начин на инсулина (хормон, секретиран от панкреаса) и панкреасът ви не може да произведе повече инсулин в отговор. Хората с диабет, чиито нива на кръвната захар не са добре контролирани, могат да получат проблеми със съня поради:

• нощно изпотяване
• честа нужда от уриниране, или симптоми на хипогликемия (ниска кръвна захар)
• Ако  вследствие от диабета има увредени нерви в краката (диабетна полиневропатия), нощните движения или болката също могат да нарушат съня.

Сърдечна недостатъчност

Сърдечната недостатъчност е състояние, характеризиращо се с постепенно намаляване на способността на сърцето да „изпомпва“ или да циркулира адекватно кръвта. Сърдечната недостатъчност може да доведе до натрупване на течност в белите дробове и тъканите. Пациентите със сърдечна недостатъчност могат да се събудят през нощта, изпитвайки недостиг на въздух, тъй като допълнителна телесна течност се натрупва около белите им дробове, когато лежат. Използването на възглавници за повдигане на горната част на тялото може да помогне. Тези хора също могат да бъдат събудени, точно когато заспиват чрез характерен модел на дишане, наречен дишане на Чейн-Стокс, поредица от все по-дълбоки вдишвания, последвани от кратко спиране на дишането.

Мускулно-скелетни нарушения

Болката при артрит може да затрудни хората да заспиват и да се завъртат, когато сменят позициите си. В допълнение, лечението със стероиди често причинява безсъние. Може да ви е от полза да приемате аспирин или нестероидно противовъзпалително лекарство (НСПВС) непосредствено преди лягане, за да облекчите болката и подуването на ставите през нощта.

Хората с фибромиалгия - състояние, характеризиращо се с болезнени връзки и сухожилия - е вероятно да се събудят сутрин, и да се чувстват уморени и сковани и да изпитват болезненост като хората с артрит.

Заболяване на бъбреците

Хората с бъбречни заболявания имат бъбреци, които са увредени до степен, че вече не могат да филтрират течности, да премахват отпадъците и да поддържат електролитите в баланс също толкова ефективно, колкото при здрави хора. Бъбречно заболяване може да доведе до натрупване на отпадъчни продукти в кръвта и може да доведе до безсъние или симптоми на синдром на неспокойните крака.

Ноктурия

Ноктурия е необходимостта да ставате често, за да уринирате през нощта. Това е често срещана причина за загуба на сън, особено сред по-възрастните хора. При леките случаи човек е принуден да се събужда поне два пъти през нощта, а в тежки случаи той може да стане пет или шест пъти.

Ноктурията може да е в резултат на възрастта, но други причини включват определени медицински състояния (сърдечна недостатъчност, диабет, инфекция на пикочните пътища, уголемена простата, чернодробна недостатъчност, множествена склероза, сънна апнея), лекарства (особено диуретици) и прекомерен прием на течности след вечеря.

Болест на щитовидната жлеза

Свръхактивната щитовидна жлеза (хипертиреоидизъм) може да причини проблеми със съня. Разстройството свръхстимулира нервната система, което затруднява заспиването и може да причини нощно изпотяване, което да доведе до нощна възбуда. Чувството за студ и сънливост е отличителен белег на недостатъчно активна щитовидна жлеза (хипотиреоидизъм).

Тъй като функцията на щитовидната жлеза засяга всеки орган и система в тялото, симптомите могат да бъдат широкообхватни и понякога трудни за дешифриране. Проверката на функцията на щитовидната жлеза изисква само обикновен кръвен тест, така че ако забележите различни необясними симптоми, попитайте Вашия лекар за изследване на щитовидната жлеза.

Проблеми с дишането

Промените в тонуса на мускулите, заобикалящи дихателните пътища, свързани с денонощието, могат да доведат до свиване на дихателните пътища през нощта, повишавайки потенциала за нощни астматични атаки, които рязко събуждат спящия. Затрудненото дишане или страхът от атака може да затрудни заспиването, както и употребата на стероиди или други дихателни лекарства, които също имат стимулиращ ефект, подобен на този на кофеина. Хората, които имат емфизем или бронхит, също могат да имат затруднения при заспиване и продължителност на съня поради прекомерно образуване на храчки, задух и кашлица.

Нарушения на психичното здраве

Почти всички хора с тревожност или депресия имат проблеми със заспиването и задържането на сън.

Обща тревожност

Тежката тревожност, известна още като генерализирано тревожно разстройство, се характеризира с постоянни, досадни чувства на безпокойство и притеснение. Тези чувства са или необичайно интензивни, или несъразмерни с реалните проблеми и опасности в ежедневието на човека.

Хората с обща тревожност обикновено изпитват прекомерна, постоянна тревога всеки ден или почти всеки ден в продължение на шест месеца или повече. Често срещаните симптоми включват проблеми със заспиването, проблеми със задържането на съня и не се чувстват отпочинали след сън.

Фобии и пристъпи на паника

Фобиите, които са интензивни страхове, свързани с конкретен обект или ситуация, рядко причиняват проблеми със съня, освен ако самата фобия не е свързана със съня (като страх от кошмари или от спалнята). Паническите атаки, от друга страна, често нанасят удар през нощта. Свързаните със съня пристъпи на паника не се появяват по време на сънуване, а по-скоро на етап N2 (лек сън) и етап N3 (дълбок сън). При много фобии и панически разстройства разпознаването и лечението на основния проблем - често с лекарства против тревожност - може да реши нарушението на съня.

Депресия

Почти 90% от хората със сериозна депресия страдат от безсъние. Събуждането твърде рано сутрин е отличителен белег на депресията и някои депресирани хора имат трудности със заспиването или съня си през цялата нощ. При хронична, нискостепенна депресия (известна също като дистимия), безсънието или сънливостта може да са най-яркият симптом. Лабораторни проучвания показват, че хората, които са в депресия, прекарват по-малко време в бавен вълнен сън и могат да навлязат в REM съня по-бързо в началото на нощта.

Биполярно разстройство

Нарушеният сън е видна характеристика на биполярното разстройство (известно още като маниакално-депресивна болест). Загубата на сън може да изостри или да предизвика маниакални симптоми или временно да облекчи депресията. По време на маниакален епизод човек може изобщо да не спи в продължение на няколко дни. Подобни събития често са последвани от „катастрофа“, по време на която човек прекарва по-голямата част от следващите няколко дни в леглото.

Шизофрения

Някои хора с шизофрения спят много малко в ранния, най-тежкия стадий на епизод. Между отделните епизоди моделите на съня им вероятно ще се подобрят, въпреки че много хора с шизофрения рядко получават нормално количество дълбок сън.

Неврологични нарушения

Някои мозъчни и нервни разстройства могат да допринесат за безсъние.

Деменция

Болестта на Алцхаймер и други форми на деменция могат да нарушат регулирането на съня и други мозъчни функции. Скитането, дезориентацията и вълнението през деня и нощта, явление, известно като „залез слънце“, може да изисква постоянен надзор и да постави голям стрес върху болногледачите. В такива случаи малките дози антипсихотични лекарства са по-полезни от бензодиазепиновите лекарства.

Епилепсия

Хората с епилепсия - състояние, при което човек е склонен към припадъци - са два пъти по-склонни от другите да страдат от безсъние. Нарушенията на мозъчните вълни, които причиняват припадъци, също могат да причинят дефицит в бавен сън или REM сън. Антисептичните лекарства могат да причинят подобни промени в началото, но са склонни да коригират тези нарушения на съня, когато се използват дълго време. Около един на всеки четирима души с епилепсия има припадъци, които се появяват предимно през нощта, причинявайки нарушен сън и сънливост през деня.

Главоболие, инсулти и тумори

Хората, които са склонни към главоболие, трябва да се опитват да избягват недоспиването, тъй като липсата на сън може да утежни главоболието. Както клъстерното главоболие, така и мигрената могат да бъдат свързани с промени в размера на кръвоносните съдове, водещи до мозъчната кора; болка възниква, когато стените на кръвоносните съдове се разширят.

Изследователите смятат, че докато тялото навакса пропуснатия сън, прекарва повече време в делта сън, когато съдовете са най-свити, което прави прехода към REM сън по-драматичен и вероятно ще предизвика главоболие. Главоболието, което събужда хората, често е мигрена, но някои мигрени могат да бъдат облекчени чрез сън. Сънливостта, съчетана със световъртеж, слабост, главоболие или проблеми със зрението, може да сигнализират за сериозен проблем като мозъчен тумор или инсулт, който изисква незабавна медицинска помощ.

Захарта нарушава значително качеството на съня ни

Болестта на Паркинсон

Почти всички хора с болестта на Паркинсон имат безсъние. Самото влизане и излизане от леглото може да бъде борба и болестта често нарушава съня. Някои възбуди са от треперенето и движенията, причинени от разстройството, а други изглежда са резултат от самото разстройство. В резултат на това дневната сънливост е често срещана.

Лечението със хапчета за сън може да бъде трудно, тъй като някои лекарства могат да влошат симптомите на Паркинсон. Някои пациенти, които приемат лекарства, използвани за лечение на Паркинсон, могат да развият тежки кошмари; други изпитват нарушаване на REM съня. Използването на тези лекарства през нощта обаче е важно за поддържане на мобилността, необходима за смяна на позициите в леглото.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД