Има ли някой, който не е пил вино
Пелин, вермут или безалкохолната напитка тоник? Ако поне веднъж сте опитали някоя от тези напитки, значи имате представа какъв е специфичния вкус на
пелина.
Чаша червено вино е полезна за доброто чревно здраве
Пелинът е позната сиво-зелена
билка, която въпреки, че принадлежи към семейството на маргаритката, не е толкова очарователен на външен вид, а вкусът му е отличителен и силно горчив. Растението произлиза от Близкия изток и още от древни времена се използва като традиционно
лекарство за предотвратяване на малария и лечение на
грип.
В България най-популярните видове са белият и сладкият
пелин, но съществуват и още разновидности - обикновен пелин, див пелин и други. Освен за лечение на различни заболявания под формата на отвари,
чай и лекарства, у нас традиционно
билката се използва и при производството на ароматно вино. В някои райони на България се произвежда т.нар. наложен пелин, който се отличава с невероятни и характерни съчетания на вкуса и
аромата на пелина с други
билки и плодове. Горчивата нотка в напитките, които съдържат пелин, се дължи на веществото хинин, влизащ в състава на билката.
Пелинът има доказани антивирусни и противопаразитни свойства. Често той се използва за
детоксикация, заради
полифенолите и ароматните съединения в състава си, като по това наподобява на зеления чай, но пък за разлика от него
пелинът не съдържа кофеин. Горчивото растение е с високо съдържание и на антиоксиданти и се счита, че има затоплящ ефект, докато например зеленият чай е известен със своите охлаждащи ефекти.
Една от съставките на
пелина е веществото туйон, което допринася за ефективното действие на
билката при унищожаването на паразитите в човешкия организъм.
Пелинът бил използван за лечение на чревни паразити още в Древен Египет. Освобождаването на тялото от паразити, гъбички, бактерии и други вредни микроорганизми, възвръща добрия тонус, енергията и възстановява метаболизма, освен това действа благоприятно и обновяващо на стомаха и
храносмилането.
Въпреки че това съединение очевидно има редица предимства, приемането на туйон в големи количества е токсично и може да доведе до гърчове и дори до загуба на съзнание, затова не бива да се прекалява с консумацията на
пелин. От популярните видове у нас най-токсичен е дивият
пелин, по тази причина най-масова е употребата на сладкия и на белия
пелин.
Сладкият
пелин има по-силен аромат и антиоксидантно действие, по тази причина се използва най-често като съставка на козметичните продукти. А белият
пелин намира приложение при лечението на много от гинекологичните проблеми, както и някои онкологични заболявания. Пелин се препоръчва и при остри възпаления и ревматични болки, остеоартрити,
анемии, камъни в
бъбреците или в жлъчката, а също така помага и при
безсъние.
Билкова програма за прочистване на организма от паразити
Поради характерните
лечебни свойства на пелина, определено си заслужава да го вкарате в употреба, в случай, че до сега не сте го направили - ако не под формата на билков чай или хранителна добавка, то поне като сгряваща чаша вино в студените зимни вечери.