До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Пелин – билката с горчив вкус за по-дълъг живот

Пелин – билката с горчив вкус за по-дълъг живот
Има ли някой, който не е пил вино Пелин, вермут или безалкохолната напитка тоник? Ако поне веднъж сте опитали някоя от тези напитки, значи имате представа какъв е специфичния вкус на пелина.

Чаша червено вино е полезна за доброто чревно здраве

Пелинът е позната сиво-зелена билка, която въпреки, че принадлежи към семейството на маргаритката, не е толкова очарователен на външен вид, а вкусът му е отличителен и силно горчив. Растението произлиза от Близкия изток и още от древни времена се използва като традиционно лекарство за предотвратяване на малария и лечение на грип.

В България най-популярните видове са белият и сладкият пелин, но съществуват и още разновидности - обикновен пелин, див пелин и други. Освен за лечение на различни заболявания под формата на отвари, чай и лекарства, у нас традиционно билката се използва и при производството на ароматно вино. В някои райони на България се произвежда т.нар. наложен пелин, който се отличава с невероятни и характерни съчетания на вкуса и аромата на пелина с други билки и плодове. Горчивата нотка в напитките, които съдържат пелин, се дължи на веществото хинин, влизащ в състава на билката.

Пелинът има доказани антивирусни и противопаразитни свойства. Често той се използва за детоксикация, заради полифенолите и ароматните съединения в състава си, като по това наподобява на зеления чай, но пък за разлика от него пелинът не съдържа кофеин. Горчивото растение е с високо съдържание и на антиоксиданти и се счита, че има затоплящ ефект, докато например зеленият чай е известен със своите охлаждащи ефекти.

Една от съставките на пелина е веществото туйон, което допринася за ефективното действие на билката при унищожаването на паразитите в човешкия организъм. Пелинът бил използван за лечение на чревни паразити още в Древен Египет. Освобождаването на тялото от паразити, гъбички, бактерии и други вредни микроорганизми, възвръща добрия тонус, енергията и възстановява метаболизма, освен това действа благоприятно и обновяващо на стомаха и храносмилането.

Въпреки че това съединение очевидно има редица предимства, приемането на туйон в големи количества е токсично и може да доведе до гърчове и дори до загуба на съзнание, затова не бива да се прекалява с консумацията на пелин. От популярните видове у нас най-токсичен е дивият пелин, по тази причина най-масова е употребата на сладкия и на белия пелин.

Сладкият пелин има по-силен аромат и антиоксидантно действие, по тази причина се използва най-често като съставка на козметичните продукти. А белият пелин намира приложение при лечението на много от гинекологичните проблеми, както и някои онкологични заболявания. Пелин се препоръчва и при остри възпаления и ревматични болки, остеоартрити, анемии, камъни в бъбреците или в жлъчката, а също така помага и при безсъние.

Билкова програма за прочистване на организма от паразити

Поради характерните лечебни свойства на пелина, определено си заслужава да го вкарате в употреба, в случай, че до сега не сте го направили - ако не под формата на билков чай или хранителна добавка, то поне като сгряваща чаша вино в студените зимни вечери.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД