До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Мъжете и жените остаряват по различен начин

Мъжете и жените остаряват по различен начин
Няма съмнение, че мъжете и жените остаряват по различен начин. Очевидно генетиката, начинът на живот, храненето и околната среда влияят върху начина, по който хората остаряват, независимо от пола, но скоростта и начинът, по който мъжете и жените остаряват, са напълно различни. Мъжкото и женското тяло не само реагират по различен начин на стареенето, но и мъжката и женската психология се различават значително. Взети заедно, стареенето за мъже и жени може да бъде съвсем различно преживяване. Нека разгледаме основните начини, по които стареенето е различно за мъжете и жените.

Продължителност на живота

Почти навсякъде по света жените живеят по-дълго от мъжете. Някои смятат, че причината за по-дългата продължителност на живота на жените е, че мъжете често участват в по-опасни дейности и са склонни да имат по-опасни професии.

Какво се случва с тялото ни докато стареем

Това обяснява някои, но не всички разлики. Други обяснения включват факта, че жените са по-склонни да посетят лекар и евентуално да бъдат диагностицирани по-рано със здравословни проблеми. Каквато и да е причината, изводът е, че жените живеят години по-дълго от мъжете по целия свят.

Например в България за периода 2017-2018 г. жените имат средна продължителност на живот 78,4 години, докато за мъжете статистиката отчита 71,4 години, при  средна продължителност на живот 74,8 години общо за населението на страната ни за посочения период. А в САЩ за жените това е 81,1 години, а за мъжете 76,1 години при средна продължителност на живота е 78,6 години за всички полове, взети заедно.

Сексуална функция

Сексуалната функция и стареенето са много различни за мъжете и жените. Тялото на жената реагира драстично на стареенето, особено след настъпването на менопаузата, докато тялото на мъжа реагира по-постепенно. С течение на времето всеки човек трябва да се справи с промените в сексуалната си функция, причинени от стареенето, като вагинална сухота и еректилна дисфункция.

Хормони

Количеството на различните хормони се променя в процеса на стареене при мъжете и жените. При жените промените в нивата на естрогена са основната причина за настъпването на менопаузата и следващите от това изменения в психиката  и тялото на жената. При мъжете промените в нивото на тестостерона са доминиращият хормонален компонент на стареенето.

Стареене на мозъка

Остаряването на мозъка също е различно при мъжете и жените. Мъжете, които са с наднормено тегло, диагностицирани с диабет или са претърпели инсулт, са по-склонни да страдат от когнитивно увреждане. Жените обаче са по-склонни да страдат от когнитивно увреждане, ако са зависими от други хора за ежедневните си задачи и им липсва силна социална мрежа.

Столетници и стареене

Що се отнася до хората, които стигат до 100 или повече години, наречени столетници, и мъжете, и жените могат да стигнат до тази възраст, въпреки че жените са по-склонни да я  достигнат от мъжете.

Тези статистически данни се основават на класическо проучване от 2003 г:

• 24% от мъжките столетници и 43% от женските столетници отговарят на профила на „оцелелите“. Това са хора, които са имали диагноза за поне едно от свързаните с възрастта заболявания преди 80-годишна възраст.

• 32% от мъжете и 15% от жените над 100 години отговарят на профила на "избягали" или хора, които не са имали някакви основни здравословни състояния.

Учените откриха един аспект, в който жените стареят по-бързо от мъжете

• 44% от мъжете и 42% от жените над 100 години са „забавящи се“ или хора, които не са имали основна диагноза чак след 80-годишна възраст.

Мъжете, които стигнат до 100, са много по-склонни да имат "късмет" да избегнат свързаните с възрастта здравословни проблеми, отколкото жените, които изглежда са в състояние да издържат по-добре на дългосрочни заболявания.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД