Джинджифилът е сред най-здравословните (и най-вкусните) подправки на планетата. Произхожда от Югоизточна Азия и е цъфтящо растение, което принадлежи към семейство Zingiberaceae и е тясно свързан с куркумата, кардамона и калгала. Обикновено като подправка се използва коренището му (подземната част на стъблото) и често го наричат
джинджифилов корен или просто джинджифил.
Джинджифилът може да се използва пресен, сушен, на прах или като масло или сок. Той е често срещана съставка в рецепти, добавя се и към преработени храни или в козметиката.
Защо куркумата е доказано полезна за здравето ни
Основното биоактивно съединение в
джинджифилът е джинджеролът, на който се дължи уникалният му вкус и аромат. Това е съставката, на която
джинджифилът дължи голяма част от
лечебните си свойства. Той има мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Това е и причината за честото му използване при остеоартрит. Остеоартритът е много често срещан здравословен проблем, при който дегенерацията на
ставите в тялото, води до болка и скованост. При проучване, в което са тествани
джинджифил и медикаменти, предписвани при остеоартрит,
екстрактът от джинджифил е показал същата ефективност като лекарствата, без техните странични ефекти.
Проучване от 2013 година разкрива, че при жените атлети ежедневното приемане на 3 г
джинджифил или канела (тоест, по-малко от чаена лъжичка) значително намалява болките в
мускулите. Освен, че помага при болки в мускулите и ставите,
джинджифилът доказано намалява и силата на мигренните болки в главата – също като лекарството за мигрена Суматриптан, само че с по-малко странични ефекти. Наскоро проведено проучване, разкри, че добавянето на съставки на
джинджифила към изопротеренол – вид лекарство за астма наречено бета-агонист – подобрява бронхоразширителния му ефект. Тъй като
джинджифилът подобрява разширяването на бронхите, той може да предложи една много по-безопасна алтернатива, или поне допълнение, на съществуващите в момента на пазара лекарства за астма.
Джинджифилът е чудесно средство за справяне с гаденето по време на пътуване или сутрешното гадене, съпътстващо
бременността. Това се дължи специално на лютите му съставки (джинджероли и шогаоли), които стимулират метаболизма и тонизират мускулите на червата. Всекидневното приемане на 1 грам
джинджифил може да спомогне за намаляването на гаденето и повръщането при бременните жени, като е доказано, че джинджифилът върши по-добра работа от плацебото в облекчаване на сутрешното гадене. Ежедневното добавяне на
джинджифил към менюто намалява силата на причиненото от химиотерапия прилошаване.
Приемът на
джинджифил при проблеми с вестибуларния апарат, облекчава виенето на свят и гаденето.
Доказано е, че
джинджифилът ускорява изпразването на стомаха, чието забавяне е една от основните причини за лошото
храносмилане, водещо до повтаряща се болка и дискомфорт в горната част на стомаха. В допълнение,
джинджифилът възпрепятства бактерията H. pylori, което, от своя страна, спомага за предотвратяване появата на язва, като в същото време защитава стомашната лигавица. Той има антиспастично действие и е ефективен при раздразнен стомах. Също така подпомага изхвърлянето на газове и действа като природен
пробиотик, като благоприятства за развиването на нормална флора в организма.
Според проучванията, проведени върху хора и животни,
джинджифилът може да играе роля в отслабването. Добавките с джинджифил значително намаляват телесното тегло, съотношението талия и ханш и съотношението на тазобедрената става при хора с наднормено тегло или затлъстяване. Проучване от 2016 г. на 80 жени със затлъстяване установило, че
джинджифилът може също да помогне за намаляване на индекса на телесна маса (ИТМ) и нивата на инсулин в кръвта. Високите нива на инсулин в кръвта са свързани със затлъстяването. Способността на джинджифила да влияе на
отслабването се дължи на потенциала му да засилва метаболизма, което може временно да увеличи термогенезата в тялото ни – процес, при който тялото ни изгаря натрупаните мазнини, за да създаде топлина – като влияе благоприятно върху общия метаболизъм и натрупването на мазнини. Смята се, че приемът на
джинджифил потиска прозводството на хормона на стреса, кортизол, чиито нива в организма също влияят на отслабването.
Джинджифилът оказва диуретичен ефект, който стимулира извеждането на задържаните течности и предпазва от възпаления. Прочиства токсините в тялото, което определя и неговия детоксикиращ ефект.
Като притежател на антибактериални, противовъзпалителни и бактерицидни свойства,
джинджифилът възпрепятства развитието на вредни микроорганизми и е мощен анестетик. Тези негови свойства са причина да се използва при първи симптоми на
настинка и грип, както и за повишаване на
имунитета. Заради добрата си възстановителна функция,
джинджифилът се препоръчва и след прекарани травми и заболявания.
Джинджифилът контролира нивата на кръвната захар при хора с
диабет, чрез увеличаване на усвояването на глюкозата в мускулните клетки. В проучване от 2015 г. на 41 участници с диабет тип 2, два грама джинджифил на прах на ден понижават кръвната захар на гладно с 12%. Друго изследване от 2018 г. установява, че
джинджифиловите капсули намаляват кръвната захар при жени с гестационен диабет.
Джинджифилът понижава също нивата на холестерола. Високите нива на LDL (лош) холестерол са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания. В проучване през 2018 г. на 60 души с хиперлипидемия, 30-те души, които са получавали 5 грама
джинджифил на прах всеки ден, имат спадане в нивата на LDL (лошия холестерол) със 17,4% за период от 3 месеца.
Екстрактът от джинджифил понижава LDL (лошия) холестерол в подобна степен като понижаващото холестерола лекарство аторвастатин. В тези проучвания допълнително е установено, че има спад и на триглицеридите в кръвта.
Ракът е много тежко заболяване, което се характеризира с неконтролируем растеж на анормални клетки. Доказано е, че
екстрактът от джинджифил, се използва като алтернативно лечение за някои форми на рак. Антираковите свойства се дължат на 6-джинджерола, съдържащ се в големи количества в
суровия джинджифил. При изследване върху мишки с тумори, учените установили два начина на борбата на джинджифила с туморите. Първият карал раковите клетки да се самоунищожават, без да засягат околните здрави тъкани. Вторият начин се случва, когато
джинджифилът кара раковите клетки да се самоизяждат.
Джинджифилът подобрява мозъчната функция, чрез съдържащите се в него антиоксиданти и биоактивни вещества. Те инхибират възпалителните реакции, появяващи се в мозъка и оксидативния стрес, основен причинител на болестта на Алцхаймер. Има и някои доказателства, че
джинджифилът може да помогне за подобряване на мозъчната функция директно. В проучване от 2012 г. на здрави жени на средна възраст, дневните дози
екстракт от джинджифил показват, че подобряват времето за реакция и работната памет.
6 неща, с които да поддържате имунитета си във форма
Джинджифилът засилва кръвообращението в органите на малкия таз и затова се използва като природен афродизиак.
Не бива да се прекалява с приема на
джинджифил за деня, тъй като това би оказало негативно влияние върху човешкия организъм. Най-честите странични ефекти са киселини в стомаха,
диария, метеоризъм, гадене и повръщане. Например, при бременни жени консумацията на повече от 1 грам
джинджифил от допустимото на ден, може да окаже нежелано влияние върху хормоните на бебето, да предизвика кървене и в някои случаи аборт. Тък като приемът на джинджифил води до увеличаване на жлъчната секреция, той не трябва да се приема от хора, които имат камъни в жлъчката.
Джинджифилът разрежда кръвта, затова трябва да се внимава, ако се приема с лекарства, имащи същия терапевтичен ефект.