До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Здравословно ли е пиенето на вода преди лягане?

Здравословно ли е пиенето на вода преди лягане?
За да може тялото ви да функционира правилно, трябва да пиете вода всеки ден. През целия ден, дори и докато спите - губите вода от дишане, изпотяване и изхвърляне на отпадните продукти от храносмилателната система. Някои хора преди да си легнат вечер пият чаша вода, за да останат хидратирани през нощта. Обаче изследователите все още се съмняват дали пиенето на вода преди лягане е здравословно или не.

Чудесaта, които водата прави с нашето тяло

Пиенето на вода преди лягане може да ви накара да посещавате тоалетната през нощта повече пъти. Обичайно процесът на уриниране намалява през нощта, което ви позволява да спите шест до осем часа без прекъсване. Пиенето на чаша или две вода преди лягане може да промени този цикъл. От друга страна, лишаването от сън може да повлияе неблагоприятно на здравето на сърцето ви. Липсата на сън може да доведе до високо кръвно налягане, висок холестерол и покачване на теглото. Едно проучване, ръководено от Националната фондация за сън, установи, че възрастните на 45 и повече години, които спят по-малко от шест часа през нощта, са с повишен риск от инсулт или инфаркт.

Възрастта също оказва влияние на съня и пикочния цикъл. Колкото по-възрастни ставате, толкова по-вероятно е да развиете свръхактивен пикочен мехур. Това може да е свързано с медицински състояния, които могат да повлияят на функцията на пикочния мехур, като намалена когнитивна функция поради деменция или инсулт, коeто ще затрудни мозъка ви да предава сигнали към пикочния мехур. Захарният диабет и доброкачествената хипертрофия на простатата също могат да повлияят на функцията на пикочния мехур.

Според проучване от 2014 г. лишаването от вода може да повлияе негативно на настроението ви, а това от  своя страна да наруши цялостния ви цикъл на сън и събуждане. Изследването е включвало 52 участници, разделени на две групи, в зависимост дали приемат малко или голямо количество вода на ден. Хората, които обикновено пият много вода, не са толкова спокойни и не изпитват толкова положителни емоции, когато не могат да пият толкова, колкото обикновено. Тези с нисък прием на течности показват повишаване на положителната емоция, удовлетворение и спокойствие, когато увеличат приема на вода.

Топлата вода, изпита вечер преди да си легнете, подобрява кръвообращението, помага на тялото ви да може да разгражда отпадъците и увеличава отделянето на пот. Изпотяването ще доведе до загуба на малко течност през нощта, но също така ще премахне излишните соли или токсини и ще почисти клетките на кожата. Пиенето на топла вода преди лягане ще ви поддържа хидратирани през нощта и може да помогне на тялото да се освободи от нежеланите токсини. Може също да помогне за облекчаване на болка или спазми в стомаха.

Хората, търсещи алтернативи за липсата на вкус на водата, биха могли да пият преди лягане вода с изцеден сок от лимон. Лимонът е диуретик и участва в детоксикацията на тялото, подпомага регулирането на  инсулина през цялата нощ и по-лесното усвояване на хранителните вещества. Той е богат на антиоксиданти, с което защитава кожата от увреждане, а фибрите и по-точно съдържанието на пектин намалят желанието за храна и спомагат за отслабването. Витамин C, който се съдържа в лимоните, повишава имунитета, а негативно заредените йони повишават енергийните нива и настроението.

Пиенето на вода преди лягане има редица предимства, но ако е точно преди лягане, това може да прекъсне цикъла на съня ви и да повлияе негативно на здравето на сърцето.

По-добре е да пиете достатъчно вода през целия ден, за да избегнете дехидратация и да предотвратите излишния прием на вода през нощта. Един признак за дехидратация е тъмната урина. Ако пиете достатъчно вода, урината ви трябва да е светложълта, но не и прекалено прозрачна и бистра - това е признак за прекаляване с количеството вода.

Осем чаши вода на ден е най-доброто и полезно количество, но да не забравяме, че броят чаши с вода може да се окаже различен за различните хора. Може да се наложи да пиете повече вода в зависимост от нивата на активност, времето или пък ако сте бременна.

Една от практиките за поддържане на достатъчна хидратация през деня, е увеличеният прием на зеленчуци и плодове, тъй като те съдържат голям процент вода. Полезно е да се пие вода преди и след тренировка. Това се прави, за да се захранят мускулите с необходимите течности. Така се нормализира транспортната функция на клетките като се доставя кислород и хранителни вещества до всяка точка на натоварения мускул.

Не е добре и да се прекалява с пиенето на вода по време на самата тренировка. Излишното количество течност може да причини подуване, проблеми с пикочо-половата система и пренатоварване на сърцето.

Как да си направим полезна хлорофилна вода вкъщи

Много често, когато изпитваме жажда, бъркаме това чувство с нуждата да се нахраним. Затова е добра идея да се приема чаша вода преди всяко хранене. По този начин допълнително се ускорява метаболизма и се улеснява редукцията на излишни килограми. Не трябва обаче да пием вода, точно преди самото хранене, а поне 30 минути преди това. В противен случай стомахът се раздува и се затруднява работата на храносмилателните ензими и сокове.

Не е правилно също да се пие вода веднага, след като сте се нахранили. Препоръчително е това да се случи час след последния прием на храна. По този начин ускорявате процеса на разграждане на хранителните вещества и тяхното усвояване.

Ако не можете да пиете повече вода, яжте повече вода
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД