До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Прекаленото безпокойство може да доведе до диабет

Прекаленото безпокойство може да доведе до диабет
Вярвате или не, проучванията показват, че това е възможно, макар и само при някои хора... Известно е, че диабетът се среща по-често при хора, които водят живот, изпълнен с повече стрес и негативни емоции. Също така се знае, че хроничният емоционален стрес е рисков фактор за появата на депресия, а депресията и диабет тип 2 са тясно свързани.

Какво е диабет и какви са последствията от него

Въпреки че първоначално може да е причинено от стрес или стресова ситуация, безпокойството е нещо повече от чувство на стрес. Това е прекомерна, нереалистична тревога, която може да попречи както на взаимоотношенията, така и на ежедневния живот на човек.

Симптомите на тревожност могат да варират при различните хора, но най-често срещани са нервност, безпокойство или напрежение, чувство за опасност, паника или ужас, бърз сърдечен ритъм, както и учестено дишане, повишено изпотяване, треперене, усещане за слабост, безсъние, храносмилателни или стомашно-чревни проблеми, като газ, запек или диария. 

Други симптоми са трудно фокусиране или постоянни мисли за това, за което се притеснява човекът, страдащ от тревожност, както и силно желание да избегне нещата, които предизвикват безпокойството, а понякога и изпитване на безпокойство относно конкретно събитие на живота или преживяване, което се е появило в миналото.

Така безпокойството и тревожността, ако не се контролират, се превръщат в депресия, която в крайна сметка е възможно да повиши риска от поява на диабет. Проучванията показват, че по-често това се наблюдава при мъже, подложени на силен стрес, които са проследявани през годините. При тях рискът да се разболеят от диабет е двойно по-голям. Също е доказано, че при увеличаване нивата на стрес, рискът от диабет също се увеличава.

Някои изследователи смятат, че начинът на живот на човек и социално-икономическите фактори са ключови прекурсори на метаболитния синдром. Метаболитният синдром трябва агресивно и безкомпромисно да се лекува, за да се намали рискът от сърдечно-съдово заболяване и диабет тип 2. Те стигат до заключението, че едновременното присъствие на тревожността и депресията може дори да се окаже най-важният фактор за метаболитния синдром и, в допълнение, за началото на диабета.

Метаболитен синдром - как да се справим?

Счита се, че йогата е алтернативна терапия, чрез която можете да преодолеете стреса и да предотвратите задълбочаването му в тревожност. Особено при хора с диабет тип 2, редовната йога практика намалява прекомерните нива на кръвната захар. А техниките за контролирано дишане ще Ви помогнат ако вече страдате от депресия и ще облекчат симптомите. Йога също е полезна и за подобряване на общото здравословно състояние и тонуса.

Снимка: Jcomp on freepik.com
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД