До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Защо куркумата е доказано полезна за здравето ни

Защо куркумата е доказано полезна за здравето ни
Куркумата е една от най-ефективните подправки и билки, които се използват и като хранителна добавка. Редица проучвания доказват лечебните и свойства. Ето някои от тях:

Куркумата съдържа биоактивни съединения с мощни лечебни свойства

Куркумата е подправка с жълт цвят, която се използва в Индия от стотици години като подправка и лечебна билка, благодарение на съединенията, които участват в състава и. Тези съединения се наричат куркуминоиди, най-важният от които е куркуминът.

Куркуминът е основната активна съставка на куркумата. Има мощни противовъзпалителни ефекти и е много силен антиоксидант. Съдържанието на куркумин в куркумата обаче не е толкова високо (около 3% от теглото и).

Куркуминът е новото обещаващо лечение за стави

Повечето проучвания върху тази билка използват екстракти от куркума, които съдържат предимно самия куркумин, като дозите обикновено надвишават 1 грам на ден. Би било много трудно да се достигнат тези нива само като се използва подправката куркума във вашите храни. Ето защо, ако искате да изпитате пълните ефекти, трябва да вземете добавка, която съдържа значителни количества куркумин.

За съжаление, куркуминът се абсорбира слабо от организма. За това спомага едновременната консумация на черен пипер с него. Черният пипер съдържа пиперин, естествено вещество, което подобрява значително усвояването на куркумин. Куркуминът също е разтворим в мазнини, така че може би е добра идея да го приемате с мазна храна.

Куркуминът е съединение, което има природно противовъзпалително действие

Чрез възпалението, тялото ни се бори с вирусите, бактериите и микробите, които навлизат в него отвън. Затова се счита, че първоначалното възпаление, възникнало остро и с кратка продължителност, е почти полезно, но то може да се превърне в проблем, когато стане хронично и започне неправилно да атакува собствените ви клетки.

Куркуминът има силно противовъзпалително действие. Всъщност той е толкова мощен, че се равнява по ефективност на някои противовъзпалителни лекарства, без да има техните странични ефекти. Той блокира NF-kB - молекула, чиято роля е да се свързва с гени, отговарящи за възпалението в ядрата на вашите клетки. Смята се, че NF-kB играе основна роля при много от хроничните заболявания.

Куркумата увеличава антиоксидантната способност на тялото

Счита се, че окислението в тялото е процес, който чрез участието на свободни радикали, нанася увреждания в тялото ни и е една от причините, водещи до стареене и различни заболявания. Свободните радикали представляват силно реактивни молекули с несдвоени електрони и са склонни да си взаимодействат с важни органични вещества, като мастни киселини, протеини или ДНК. На практика антиоксидантите предпазват тялото ви от тези свободните радикали.

Куркуминът е мощен антиоксидант, който може да неутрализира свободните радикали поради своята химическа структура. В допълнение, куркуминът повишава активността на собствените антиоксидантни ензими на вашето тяло.

Куркуминът подобрява мозъчната функция и намалява риска  от мозъчни заболявания

Отдавна е известно, че невроните спират да се делят и размножават след ранно детство. Сега се появяват проучвания, които опровергават този факт. Невроните са способни да образуват нови връзки, а в определени участъци на мозъка, те дори могат да се размножават и да увеличават броя си. Един от основните двигатели на този процес е невротрофичният фактор (BDNF), който функционира в мозъка ви и представлява разновидност на хормон на растежа.

Много често срещани мозъчни нарушения са свързани с намалени нива на този хормон, включително депресия и болест на Алцхаймер. Интересното е, че куркуминът може да увеличи нивата на BDNF в мозъка. По този начин той ефективно забавя и дори спира намалянето на мозъчната функция при много мозъчни заболявания, свързани с напредване на възрастта. Освен това може да подобри паметта и да ви направи по-умни, което изглежда логично, като се имат предвид ефектите върху нивата на BDNF.

Куркуминът намалява риска от сърдечни заболявания

Сърдечните заболявания са на първо място като причина за смъртност в света. Основната полза на куркумина, когато става въпрос за сърдечните заболявания, е подобряването на функцията на ендотела, който изгражда лигавицата на кръвоносните съдове.

Добре известно е, че ендотелната дисфункция е основен двигател на сърдечните заболявания и включва неспособност на вашия ендотел да регулира кръвното налягане, съсирването на кръвта и различни други фактори.

Няколко проучвания показват, че куркуминът води до подобрения в ендотелната функция. Едно проучване установи, че то е толкова ефективно, колкото правеното на упражнения, докато друго показва, че дори може да се сравни с действието на лекарството Аторвастатин.

В клинично проучване, в което са взели участие 121 човека, на които скоро е бил поставен байпас на сърцето, са били разделени на две групи. Първата е приемала 4 г куркумин ежедневно, няколко дни преди и след операцията, а втората, не е приемала нищо. Резултатът показва, че групата, приемаща куркумин, е намалила с 65% рискът от получаване на инфаркт в болницата.

Куркумата може да помогне за предотвратяването на рака, както и при лечението му

Ракът е едно от най-ужасните заболявания и се характеризира с неконтролиран растеж на клетките. Изследванията показват, че куркуминът е полезна билка при лечението на онкологични заболявания и е установено, че влияе върху растежа, развитието и разпространението на рака на молекулярно ниво. Резултатите от проучванията доказват, че той може да допринесе за унищожаването на раковите клетки и да намали ангиогенезата (растеж на нови кръвоносни съдове при тумори) и метастази (разпространението на рака).

Има доказателства, че куркуминът може да предотврати появата рак на храносмилателната система, например колоректален рак. В 30-дневно проучване при 44 мъже с лезии в дебелото черво, които впоследствие е възможно да прераснат в ракови изменения, приемането на 4 грама куркумин на ден намалява броя на лезиите с 40%.

Куркуминът може да бъде полезен за профилактика и лечение на болестта на Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер е най-често срещаното невродегенеративно заболяване в света и една от причините за поява на деменция. За съжаление все още няма ефективно лечение за болестта на Алцхаймер. Затова от първостепенно значение е предотвратяването на появата му.

Доказано е, че куркуминът преминава кръвно-мозъчната бариера. Възпалението и окислителното увреждане играят роля при болестта на Алцхаймер, а куркуминът има благоприятен ефект и върху двете. В допълнение, ключова характеристика на болестта на Алцхаймер е натрупването на амилоидни плаки. Проучванията показват, че куркуминът може да помогне за изчистването на тези плаки.

Пациентите с артрит реагират много добре на добавките с куркумин

Има няколко различни форми на артрит, повечето от които включват възпаление в ставите. Като се има предвид, че куркуминът е мощно противовъзпалително съединение, се подразбира ефективността му при това заболяване. В проучване при хора с ревматоиден артрит, куркуминът показва по-голяма ефективност в сравнение с някои противовъзпалителни лекарства.

Проучванията показват, че куркуминът има невероятни ползи при депресия

В контролирано проучване, 60 души с депресия са били разделени в три групи. Първата група приема Prozac, втората - един грам куркумин, а третата група – едновременно Prozac и куркумин. След 6 седмици е установено, че куркуминът е довел до подобрения, подобни на тези на Prozac. Групата, която е приемала и Prozac, и куркумин, показва най-добро овладяване на симптомите на болестта.

Седем подправки, с помощта на които можете да създадете милион вкусови комбинации

Депресията също е свързана с намалени нива на мозъчно-извлечен невротрофичен фактор (BDNF) и свиващ се хипокампус – това е мозъчна област, която играе важна роля в ученето и паметта. Куркуминът повишава нивата на BDNF, а също е доказано, че стимулира отделянето на мозъчните невротрансмитери серотонин и допамин.

Куркуминът може да помогне за забавяне на стареенето и в борбата с хроничните заболявания

Ако куркуминът наистина може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания, рак и болестта на Алцхаймер, това показва очевидните му ползи и за дълголетието. Поради тази причина куркуминът е много популярен и като добавка против стареене.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД