Заради тръпчивия и вкус, много хора отбягват да я включват в менюто си.
Дюлята, обаче, е есенно-зимен плод, който заслужава да бъде удостоен с внимание, поради
здравословните си качества и богатия си на хранителни вещества състав.
Защо трябва да ядем поне по една ябълка на ден
Добре узрялата
дюля има приятен жълт цвят и силен аромат. Вкусът и не допада на всички, но пък не е задължително да се консумира сурова. Можете да си я приготвите по различни начини като я включите в десерти, да я сварите като компот, да приготвите ароматно сладко от
дюли, сироп или сорбе. Вариантите са много – трябва само да развихрите въображението си.
При топлинна обработка сиропът, който се отделя от
дюлята, има прекрасен вкус и аромат, а самият плод става мек и нежен. Изненадващото за този
плод е че колкото повече го готвите, толкова по-хубав става.
Подобно на повечето плодове,
дюлята съдържа редица хранителни вещества като витамин А, витамините от група В и
витамин С, фибри, пектин, танини, както и някои минерали като калий, мед, селен,
цинк, фосфор, калций, желязо и
магнезий.
Дюлите са богати на антиоксиданти, включително флавоноиди като
кверцетин, които имат противовъзпалително действие, намаляват метаболитния стрес и предпазват клетките от увреждане на свободните радикали. Витамин С също действа противовъзпалително и помага за повишаване на имунитета. Освен това притежава и антиалергенни свойства.
Плодът на
дюлята и екстрактът от семената и могат да се използват за лечение на атопичен дерматит и цистит. А
сокът от дюля е полезен и за хора, страдащи от храносмилателни неразположения, тъй като има свойството да успокоява стомашно-чревния тракт. Освен това консумацията на
сок от дюля подпомага ефективно лечението на сърдечно-съдови заболявания, дихателни заболявания,
анемия и астма.
Дюлята е ефективно средство за лечение на сутрешно гадене, особено в първите месеци на
бременността. А ако се смеси с мед,
плодът може да помогне при лечение на колит, диария, запек и чревни инфекции.
Кверцетинът помага при лечение на вирусни инфекции
Тъй като е богата на калий,
ароматният плод спомага за регулиране на кръвното налягане, а ако искате да държите в нормални граници холестерола си и да имате
здраво сърце, хапвайте си редовно
дюля, без значение дали ще я предпочетете сурова или приготвена по някоя интересна рецепта.