До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Защо е здравословно неделното мързелуване

Защо е здравословно неделното мързелуване
Обичате ли да мързелувате в почивния си ден? Или сте от хората, които предпочитат да активно да си почиват, втурвайки се да правят ремонти, основни почиствания или куп други задачи, които са отлагали за почивните дни?

Порочният кръг на стреса

Въпреки, че мързелът в нашата народопсихология винаги се е смятал за недостатък, проучвания показват, че всъщност да се излежавате на дивана в почивния си ден е здравословно. Разбира се, не става дума за ежедневно мързелуване.

И така. Какви са ползите, ако поне веднъж в месеца определите един от почивните си дни за мързелуване?

На първо място това ще Ви помогне да се отърсите от стреса, да сте по-малко апатични и емоционално изтощени по отношение на работата си. След кратката почивка, в първия работен ден ще се чувствате значително по-тонизирани.

Позволете на мозъка и очите Ви да си починат, в случай, че работата Ви е свързана със седене пред компютър или прекалено често се взирате в екрана на смартфона си. Това ще повиши Вашата креативност и след това ще имате по-успешна творческа изява, тъй като отпочиналият мозък винаги е изпълнен с добри идеи.

Знаете ли, че прекомерният стрес се отразява на кожата, придавайки и повяхнал вид. А в много случаи нервното напрежение, на което сте подложени, може да се изрази в кожни раздразнения като акне, розацея, екземи и псориазис. Така че мързелуването или отдаването на приятни занимания, които не изискват да влагате прекалено много усилия от ваша страна, определено ще се отрази благоприятно и противовъзпалително на кожата ви.

Дори и да не обичате да спите през деня, отпуснете се, четете книга или гледайте хубав филм. Това ще помогне на кръвното ви налягане да се нормализира. Особено ако страдате от високо кръвно налягане.

В заключение може да се каже, че прекаленото пренавиване, небалансирания режим работа-почивка, прекалено динамичния живот, както и системното недоспиване могат да доведат до здравословни проблеми, включително диабет, спад в имунитета, сърдечни заболявания, безпокойство и депресия.

Докосването на любим човек е лечебно - намалява стреса и болката

Така че ако напоследък се чувствате все по-изтощени или прекалено често боледувате, вероятно трябва да преосмислите приоритетите си и на първо място да поставите Вашето здраве. И дори и все още да не Ви се вярва – неделното мързелуване ще Ви донесе повече ползи отколкото негативи.

Снимка: Laura Chouette on Unsplash
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД