До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Кой тест за коронавирус кога е най-добре да се направи

Кой тест за коронавирус кога е най-добре да се направи
В България в последните седмици расте броят на заразените с Covid-19. При проява на съмнителни симптоми някои от хората решават да посетят лаборатория и по собствено желание да си направят тест за коронавирус, за да не излагат на риск близките си. Тестове може да си направи всеки, който желае, дори и да не проявява симптоми, тъй като някаква част от хората е възможно да преминават през инфекцията без да проявяват каквито да било симптоми.

Липсата на обоняние – ранен симптом за коронавирус?!

Eто какви видове тестове се правят, каква е разликата между тях и кой тест кога е най-добре да се направи...

В България се правят няколко вида тестове за коронавирус - PCR, Бързи тестове, Елайза и Клиа тест. Специалистите твърдят, че най-сигурен резултат за наличие на инфекция дават PCR тестовете. При Бързите тестове, както става ясно от името им, резултатите излизат за 30 минути, за разлика от останалите тестове, при които се чака с часове.

Ако решите да си направите PCR тест – пробите се вземат от носа и гърлото и то най-рано 2 дена след първи проявени симптоми или ако сте контактували със заразен и се съмнявате, че е възможно да сте се заразили. Пробата може да се направи по всяко време, обаче е възможно при положителен резултат той да показва наличието на съпътстваща друга вирусна или бактериална инфекция. Така резултатът дава информация за това дали пациента има настояща инфекция, както и дали е заразоносител. Обаче с резултата от PCR теста не можете да получите информация за наличие на антитела ако човекът вече е преболедувал коронавируса.

Наличието на антитела се доказва с помощта на т.нар. Бърз тест за Covid-19, който представлява бърз скринингов тест за откриване на антитела с видове IgG и IgM. Като проба се взема венозна кръв и е препоръчително да се направи около 10-тия ден от първия ден на поява на симптоми, но в някои случаи може да се направи и преди това. Бързият тест показва дали имате изградени антитела, както и дали сте преминали коронавирусната инфекция. Ако резултатът от бързия тест е положителен, се препоръчва да се направи след това и PCR тест.

Елайза (ELISA) тестовете дават 98% сигурен резултат за наличие на антитела като изследването се извършва по имуно-ензимен метод. Съществуват два вида IgA и IgG, като пробата се взема около 14 ден след първи симптоми или при съмнение за наличие на инфекция. За проба се взема венозна кръв.

При IgA теста резултатът показва дали имате настояща инфекция, изградени антитела и дали сте потенциален заразоносител, докато IgG теста показва дали имате вече изградени антитела от вече преболедувана стара инфекция. И при двата вида тест ELISA се препоръчва да се направи допълнително PCR тест.

Клиа (CLIA) тестът е по-надежден от Бързия тест и е почти толкова надежден колкото Елайза тест, давайки 98% сигурен резултат за антитела, за стара или за настояща инфекция. Изследва се венозна кръв и може да се направи по всяко време, не е задължително да имате проява на симптоми. Ако пробата е положителна отново се препоръчва последващ PCR тест.

Антигенният тест COVID-19 и Антигенният комбиниран тест за COVID-19, грип А и тип В са единствените бързи тестове, които дават над 97% сигурен резултат за инфекцията. Пробата, която се взема е от гърлото и носа като резултатът показва дали имате настояща инфекция, дали сте заболял и заразоносител, но не показва наличието на антитела. Ако пробата е положителна, отново се препоръчва да се направи PCR тест след това.

Как влияят витамин D и цинк в борбата с COVID-19

Разбира се, ако имате проява на симптоми или ако сте контактни с вече заболял човек, незабавно уведомете Вашият лекуващ лекар. Той ще Ви разясни каква е процедурата, дали, кога и кой вид тест да си направите.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД