До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Ново решение в борбата с макулната дегенерация

Ново решение в борбата с макулната дегенерация
Сенилната макулна дегенерация е социално значимо очно заболяване поради нарастващата й честота и фактът, че е водеща причина за намалено зрение. В Европа към 2020 г. повече от 7,5 млн. души страдат от това състояние.

Как да предпазим очите? Съветите на нашите фармацевти

Ето защо сме щастливи, че отскоро в България можем да предоставим на нашите пациенти един нов продукт, който предпазва ретината на окото и подобрява функцията на макулата. Продуктът „Макушилд“ е с най-високо качество и е препоръчван от очните експерти във Великобритания според допитване от 2017 г. За да се запознаем с неговото действие, накратко ще разгледаме анатомичните и физиологични особености на централната част на ретината – макулата.

Макулата или т.нар. „жълто петно“ е много малка част от вътрешната обвивка на окото – ретината, но е с основни зрителни функции. Тя отговаря за форменото, централно зрение, благодарение на което ние различаваме детайлите на предметите, четем, пишем, шофираме и извършваме основни ежедневни дейности. В нея са разположени милиони клетки – фоторецептори, по-точно конусчета, подредени по точно определен начин и функциониращи с помощта на специални зрителни пигменти. Тези пигменти са три: мезо-зеаксантин, лутеин и зеаксантин. В последните проучвания все повече се доказва, че мезо-зеаксантинът е най-важен, защото се разполага в центъра на макулата, където има струпване на най-много фоторецептори. „Макушилд“ е единственият продукт, който съдържа мезо-зеаксантин във комбинация от трите макулни пигмента в точно определено патентовано съотношение.

Как на практика тези пигменти помагат на макулата? Вече споменахме, че основни структурни единици са фоторецепторите. Именно те улавят светлината, превръщат я в нервен импулс, предават го на нервно-ганглийните клетки, а те на зрителния нерв до централната част на зрителния анализатор – зрителния център в мозъка. Така на практика получаваме зрителния образ.

Светлината притежава различни спектри, които се определят от дължината на вълната. Тази част от светлината, която е с по-къса вълна, е високоенергийна и уврежда макулата. Това е синята светлина от спектъра. Пигментите в централната част на ретината филтрират тази вредна част от светлината и я предпазват от увреждане. С възрастта количеството пигменти в макулата намаляват и неслучайно заболяването се нарича Сенилна (възрастова) макулна дегенерация.

Освен възрастта зрителните пигменти Мезо-зеаксантин, Лутеин и Зеаксантин, намаляват при тютюнопушене, диабет, съдови заболявания. Както повечето заболявания, наследственият фактор не е за пренебрегване. Всички пациенти с фамилна анамнеза са предразположение към заболяването.

Макулните пигменти не се синтезират в организма, а се набавят с храната. Лутеинът и зеаксантинът са каротеноиди и се срещат в повече хранителни продукти: плодове и зеленчуци – домати, моркови, броколи, спанак. Мезо-зеаксантинът се среща в много по-малко храни – някои видове риби като пъстърва и сардини. Ето защо наличието на мезо-зеаксантин в „Макушилд“ значително подпомага функционирането на фоторецепторите и засилва протекцията на макулата.

Важно е да се отбележи, че е възможно макулната дегенерация да е налична от много години без клинична изява. Опитният офталмолог поставя диагнозата още при офталмоскопския преглед на очното дъно. С напредване на заболяването се препоръчват основни изследвания – флуоресцинова ангиография (т.нар „цветна снимка“) и оптична кохерентна томография (очен скенер). С тези изследвания прецизно и точно диагностицираме степента на засягане на макулата, стадия и прогресирането й. Когато пациентът има симптоматика – тъмни петна, затруднено четене, разкривяване на образите (т.нар. метаморфопсии) и в напреднал стадий – сиво до черно петно пред очите, е много по-трудно повлияване на заболяването. Препоръчително е още в начален етап от увреждане на макулата да се проведе профилактика с „Макушилд“ за продължително време - от три до шест месеца в годината.

Освен при тази рискова група „Макушилд“ е препоръчителен и при пациенти, които забелязват промени в зрението като фотофобия – дразнене от ярка светлина, намален контраст на наблюдаваните обекти особено нощно време, пушачи, диабетици. Често оплакване в очния кабинет е заслепяване при нощно шофиране, което се засилва с възрастта, и употребата на „Макушилд“ значително би подобрил този дискомфорт.

В съвременния свят почти няма професии, които да не изискват използването на компютър, телефони и други екрани. От най-ранна детска възраст очите (и по-точно макулата) са подложени на повишена работа. Като прибавим и невинаги здравословното хранене, множеството консерванти в храната, замърсения въздух, оксидативният стрес се засилва и все повече налага употребата на продукти защитаващи ретината, като Макушилд. За разлика от всички останали комбинации, „Макушилд“ е единствената тройна комбинация лутеин, мезо-зеаксантин, зеаксантин в точно определена патентована формула с концентрация на съставките 10mg/10mg/2mg. Това съотношение има доказан и по-добър ефект в сравнение с останалите препарати. Приема се веднъж дневно през устата по време на хранене. Произвежда се от компанията Alliance Pharmaceutcals, Великобритания и е наличен в почти всички страни от Европейския съюз, Азия и Африка. Произвежда се от 2006 г. и е помогнал на много хора по света да подобрят зрението си.

Йога за очите поддържа зрението ни и облекчава напрежението

Ние като лекари сме длъжни да помогнем максимално на нашите пациенти, като включим и профилактика на едно от най-сериозните очни заболявания – възрастовата макулна дегенерация. Убедена съм, че приложението на този съвременен трикомпонентен препарат „Макушилд“ ще помогне на много хора и подобри качеството на живот.

Д-р Таня Иванова - Специалист очни болести
в Очна болница „Бургас“-Д-р Иванови и МЦ „Младост“
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД