До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Съвети как да накарате ноктите ви да растат по-бързо

Съвети как да накарате ноктите ви да растат по-бързо
Дългите, лъскави и здрави нокти често са също толкова важни, колкото лъскавата коса или перфектната рокля, когато се опитвате да направите впечатление. Но освен това те отразяват и как се чувства вашето тяло. Изградени от мъртви кожни клетки и протеин, наречен кератин, растежът на ноктите зависи от различни фактори като гени, правилно хранене и хормони. Някои природни и екологични фактори също влияят върху растежа на ноктите. Например възрастта и сериозните заболявания могат да го забавят, докато хормоналните промени преди менструация и по вр
еме на бременност изглежда, че стимулират растежа.

Хубавите коса, кожа и нокти са признак на добро здраве

Ноктите също са склонни да растат по-бързо в горещо време, вероятно защото всички метаболитни процеси се ускоряват в жегата. Ето какво можете да опитате, ако ноктите ви са твърде чупливи или за да пораснат отнема доста дълго време.

Разтривайте ноктите си ежедневно

Ноктите ви може да започнат да растат по-бързо и да станат по-здрави, ако ги стимулирате ежедневно. Поставете дланите си пред тялото в поза Молитва (сякаш се молите) и след това свийте пръстите си навътре, така че ноктите на едната ръка да влязат в контакт с ноктите на другата ви ръка. Разтрийте ги напред-назад, така че да чуете тракащ звук.

Полирайте ноктите си

Ако някога сте използвали изкуствени нокти, значи сте забелязали, че ноктите ви растат с по-бързи темпове веднага след поставянето на изкуствените нокти. Този скок в растежа е причинен от стимулация поради полирането. Стимулирането на кръвообращението в областта на вашето нокътно легло и плочката подобрява снабдяването с хранителни вещества, отстраняване на нечистотиите и насърчава растежа. Но внимавайте да не изтънявате прекалено ноктите си или да не прегреете нокътната плочка по време на шлифоване - това може да доведе до цепене на ноктите ви. За да избегнете увреждане на нокътната плочка, най-добре посетете маникюрист.

Потропвайте с пръсти

Друг начин за стимулиране на растежа на ноктите е чрез леко удряне на ноктите върху твърда повърхност. Така че потупването по клавиатура, свиренето на пиано или просто барабаненето с пръсти по масата може да помогне на ноктите ви да растат по-бързо. Внимавайте обаче да не правите това с прекалено голяма сила, така че да си счупите маникюра.

Хранете се здравословно и балансирано

Нездравословната диета може да се отрази зле и на ноктите ви. Редица хранителни вещества могат да играят роля в поддържането на ноктите ви дълги и здрави.

• Фолиева киселина - помага за поддържане здравината и гъвкавостта на ноктите. Съдържа се в пълнозърнестите храни, броколи, зеле, спанак, плодове и цитрусови плодове.

• Омега мастни киселини – те спомагат ноктите ви да станат по-гъвкави и по-лъскави. Можете да си ги набавите от ленено семе, сьомга, ядки като орех и листни зеленчуци.

• Силиций – помага на ноктите ви да са здрави и твърди. Съдържа се в лук, пълнозърнесто пшеница, овес, ягоди и авокадо.

• Биотин - твърдостта и дебелината на ноктите ви, както и чупливостта са свързани с нивото на биотин в организма ви. Можете да го набавите при консумация на кафяв ориз, соя, яйца, фъстъци, овес и риба.

• Калций - този минерал е необходим за растежа на здрави нокти. Млякото, сиренето, киселото мляко и зеленчуците като зеле и китайско зеле са основни източници на калций.

• Витамин D - този витамин регулира усвояването на калция и следователно е важен за здравите нокти. Можете да си го набавите от храни като риба тон, сьомга, скумрия, сирене и яйца.

Погрижете се за ноктите си, за да останат дълги и здрави

Здравите нокти са красиви нокти. И правилната грижа за ноктите е определяща.

Подрязвайте и/или пилете редовно - Ако поддържате ноктите си къси, подрязвайте ги веднъж седмично. И ако предпочитате дълъг маникюр, пилете ги редовно, за да предпазите от разцепвания.

Овлажняване - Овлажняването не е полезно само за кожата ви, но е важно и за ноктите ви. Сухотата е често срещана причина за чупливостта на ноктите. Затова нанесете овлажняващ крем не само върху ръцете си, но и върху ноктите си.

Защо ръцете на жените са по-студени от ръцете на мъжете?

Защитете ноктите си - Използвайте гумени ръкавици, подплатени с памук по време на домакинска работа, за да предотвратите обезцветяване или чупливост на ноктите, причинени от прекомерно излагане на вода и препарати. И избягвайте суровите химикали. Например, лакочистителите имат химикали, които могат да отслабят и изсушат ноктите ви. Ако имате нужда от тях, ограничете употребата им до веднъж седмично. Дезинфектантите за ръце, които съдържат алкохол, също могат да изушат ноктите ви.

Източник: curejoy.com                                                               Снимка: Damir Spanic on Unsplash
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД