До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Менструална болка - Реален проблем с реално решение

Менструална болка - Реален проблем с реално решение
Болезнената менструация, още позната като дисменорея, е един от най-често срещаните гинекологични проблеми сред жените в репродуктивна възраст. Идентифицирана е като болка в таза, която е с продължителност 1-2 дни от началото на менструалното кървене и обикновено не е причинена от здравословен проблем. Честотата на дисменореята при жените, може да варира от 16% до 91 %, а при девойките на възраст между 12-19 години е 80%.

В определени случаи началото на менструацията протича със силна болка, т.нар. тежка дисменорея.

Жените страдащи от този вид менструация са 29%, а при момичетата - 40%.
 
Болезнената менструация много често е съпроводена с допълнителна симптоматика (поотделно или в комбинация) като:

- Гадене;
- Повръщане;
- Главоболие;
- Световъртеж;
- Стомашно-чревни симптоми (подуване на корема, лошо храносмилане, диария или запек);
- Раздразнителност;
- Проблеми със съня. 

От 60-те години на миналия век са предложени много теории за причините, които водят до болезнена менструация. Тези теории включват психологичен, анатомичен и биохимичен произход.

Анатомичната теория отбелязва необичайното положение на матката и аномалии във формата и дължината на маточната шийка.

Според проучвания в областта на биохимията е установено, че лигавицата на матката (ендометриум) във втората половина на менструалния цикъл съдържа много повече химично вещество простагландин, в сравнение с този през първата половина.

Ендометриалните простагландини свиват кръвоносните съдове и предизвикват спазми (контракции) на матката, които причиняват болка. През първия ден на менструацията, нивото на простагландините е много високо. Поради факта, че кървенето продължава и лигавицата на матката се отделя, нивото им намалява. Ето защо болката отслабва след първите няколко дни от менструалното кървене.
 
Придружаващата симптоматика на дисменореята като гадене, главоболие, световъртеж, стомашно-чревен дискомфорт и др., се дължи отново на високите нива на простагландин. Той преминава през кръвния поток и свива съдовете в различни части на тялото, като активира дебелото черво.

Друг интересен факт, който се позовава на простагландиновата теория, е че дисменореята се развива при наличие на овулация. Това обяснява защо болезнеността по време на цикъл се появява няколко месеца след първата менструация (менархе). Проучванията показват още, че 80% от менструалния цикъл на момичетата е ановулаторен (без овулация) през първата година.

Болката и дискомфортът по време менструация може да затруднят или да доведат до невъзможност за осъществяване на ежедневни дейности.

Именно поради тази причина медикаментите са първата стъпка към лечението на болезнената менструация. Изборът на лекарствено вещество трябва да бъде съсредоточен върху причината за болка.
 
Ибурапид (ибупрофен 400 мг.) е нестероидно противовъзпалително средство, което намалява простагландините, произведени от тялото, като отслабва техните ефекти. Това от своя страна облекчава менструалната болка и съпътстващата я симптоматика.

При дисменорея, за по-добро действие, е препоръчително първата таблетка да бъде приета при започване на менструация или болка.
 
Подходящ за лица над 12 години.
  
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД