До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0
Филтри Филтри
Изчисти всички филтри
Марки
Оферти
Вид продукт
Продуктова форма
Проблем
Подходящ за
Начин на приложение
Цени:
0 2000

Колики и храносмилане

(66)
Сортирай по:
Всички бебета плачат – факт. Това е начинът им да изразят нуждите си в тази крехка възраст. Понякога обаче плачът започва внезапно, без видима причина и изглежда, че няма укротяване… което хвърля родителите в пълен ужас.

Такъв е случаят с бебешката колика. Това не е заболяване или диагноза, а термин за всички „плачещи“ проблеми при иначе здрави бебета. Среща се при 1 на 5 новородени и може да продължи с часове, понякога до късно нощем. Лошото е, че е изключително трудно да успокоите бебе с колика, което само засилва ужаса, безпокойството и умората ви.

Обикновено докторите поставят диагнозата „колика“, базирайки се на следното:

- бебето плаче от поне 3 часа без спиране
- бебето плаче поне 3 дни в седмицата
- случва се в поне 3 последователни седмици

Добрата новина е, че бебешката колика отминава. Повечето колики вземат връх около 6-та седмица и започват да отшумяват между 10-та - 12-та седмица. До 3 месечна възраст повечето бебета се излекуват напълно от коликите.

Как да знаете със сигурност, че бебето ви има колики? В допълнение към гореизброените се посочват следните симптоми:

- плачът настъпва по едно и също време всеки ден
- плачът настъпва без видима причина (няма мръсен памперс, гладно или изморено бебе)
- бебето може да вдига крака, да стиска юмруци и да движи крайници повече
- бебето често затваря очи и ги отваря много широко, бърчи чело, дори задържа дъх за кратко
- може да се засили перисталтиката на червата, да изпуска газ или да изхвърля слюнка
- храненето  и сънят се нарушават от плача, бебето търси зърно, но го отказва веднага щом кърменето започне или задрямва за малко, след което се събужда с плач
Каква е разликата между коликата и обикновения плач?
Няма ясна дефиниция какво е колко и как точно се различава от останалите видове бебешки плач, но обикновено при колика бебето е неутешимо, плачът преминава във викове и продължава над 3 часа. Повечето колики настъпват през деня.

Какво предизвиква колики?

Макар и точната причина да не е ясна, се знае, че коликите не се дължат на генетика, как е протекла бременността или раждането, нито пък е отражение на родителските умения. Съществуват няколко теории, обясняващи коликите.
- Свръхстимулирани сетива. Бебетата имат вградени механизми да „изключват“ гледки и звуци около тях, което им позволява да спят и да се хранят без да бъдат разсейвани от околната среда. В края на първия месец обаче този механизъм изчезва и оставя бебетата по-чувствителни към стимули. С толкова много нови усещания някои кърмачето биват претоварени в края на деня. За да освободят стреса, бебетата започват да плачат, и да плачат, и да плачат… Когато бебето се научи как да не обръща внимание на околните стимули и спре да се претоварва, коликите изчезват.
- Незряла имунна система. В незрялата стомашно-чревна система на бебето храната може би преминава твърде бързо и не се разгражда напълно, което води до болезненост поради натрупан газ в червата.
- Рефлукс на киселини. Дължи се недоразвит долен сфинктер на хранопровода – мускулът, който пречи на връщането на стомашната киселина обратно в гърлото и устата. Повечето бебето го надрастват до 1 годишна възраст.
- Хранителни алергии или свръхчувствителност. Някои смятат, че коликата се дължи на алергия към млечния протеин (или лактозна непоносимост).
- Тютюнопушене. Майки, които са пушат по време или бременността имат по-често деца с колики. Не е ясно каква е причината за това, но със сигурност не трябва нито вие, нито който и да било да пуши в близост до вашето бебе.

Как да реагираме при колики?

Ако подозирате свръхстимулация:
- Отговаряйте на плача не бебето! Когато то плаче, отидете при него. Вниманието, което му отделяте, е много важно в дългосрочен план.
- Не го претоварвайте с нови неща. Ограничете посетителите и излагането на бебето на твърде много нови стимули. Наблюдавайте реакциите му и ограничете всички дразнители, които провокират колики.
- Създайте му покой. Говорете или пейте с мек тон, ограничете други шумове и дразнители до минимум.

Ако подозирате стомашно-чревни проблеми:
- Нанесете лек натиск в областта на коремчето. Някои бебета се облекчават при натиск върху корема, а и силата на докосването също е успокояваща и за бебе и майка. Сложете бебето с лице надолу в скута си или изправено с коремче срещу рамото ви. Нежно потупвайте или потърквайте гърба му, докато го държите.
- Опитайте да го оригнете. Ако плачът на бебето се дължи на натрупан газ, оригването понякога облекчава болките.
- Поискайте пробиотици и капки против газове от педиатъра ви.
- Внимавайте какво ядете. Ако кърмите, попитайте вашия лекар дали трябва да елиминирате определени храни от диетата си.
- Ако бебето се храни с адаптирано мляко, попитайте педиатъра дали да не го смените.
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД