До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Как да облекчим болката при навехнат или изкълчен глезен

Как да облекчим болката при навехнат или изкълчен глезен
Да си навехнеш глезена... болезнено и неприятно преживяване, което не е животозастрашаващо, но все пак нарушава естествения ни ежедневен ритъм на живот. Особено ако навяхването е в по-тежка степен и се налага да прекараме няколко дни обездвижени.

Навяхванията на глезена са едни от най-честите наранявания на опорнодвигателния апарат. Обикновено са резултат от завъртане, навиване или усукване на ставата по грешен начин. Навяхването представлява преразтягане или скъсване на връзките му. Връзките за леко еластични здрави ленти от съединителна тъкан, чиято роля е да стабилизират ставата отвън, да поддържат нормалното положение на костите едни спрямо други и да ограничават движенията в ставата в нормалния обем.

Естествени лекове за облекчаване на болка и оток на ставите

Глезенът е особено предразположен към навяхване поради малкия размер на ставата и силите, които действат в нея при ходене, бягане и скачане, особено върху неравна повърхност. Когато ставата се навехне, разтегнатите или скъсани връзки губят стабилизиращата си функция и ставата става нестабилна. Характерно за навяхването е наличието на оток, силна болезненост при движение и натоварване, както и вероятна поява на хематом или кръвонасядане.

Има ли разлика между навяхване и изкълчване?

Да, има. Докато при навяхването ставните връзки са разтегнати или скъсани, при изкълчване към разкъсването на връзките се наблюдава и разместване на част от костите, влизащи в ставната структура, а понякога и увреждания на част от кръвоносните съдове и нервите. При по-сериозно изкълчване е възможно да има и съпътстващи фрактури на костите. Най-често изкълчване се наблюдава при глезенната и раменната става, като обикновено причината е внезапна травма. Тъй като при изкълчването нараняването е по-сериозно, добре е да се потърси незабавна консултация със лекар специалист. Обикновено навяхванията са в по-лека форма и често отшумяват при спазване на няколко препоръки и лечение в домашни условия.

И при двете травми е задължително ставата да се обездвижи, да се направи компрес от лед, за да се намали отока, както и ако е възможно наранената става да се повдигне високо над тялото до височината на сърцето. Това ще помогне за намаляване на възпалението и болката. Ако нараняването е леко и нямате нужда да посетите специалист, можете да включите в лечението и противовъзпалителни и болкоуспокояващи медикаменти, например Репарил–Гел Н, за да може за няколко дни болката да премине, глезенът да се възстанови и да се върнете отново към нормалния си начин на живот.

Репарил–Гел Н е специално разработен продукт, който въздейства в три направления – намалява отока, възпрепятства възпаленията и успокоява болката. Той е прозрачен, не омазнява, прониква бързо в болезнените участъци и има охлаждащ ефект, успокоява и предпазва кожата, като се понася изключително добре дори и от чувствителна кожа. Едната му активна съставка, Есцин (смес от гликозиди на конски кестен), прониква в кожата и възпрепятства събирането на течности в тъканите и появата на отоци. Локалните отоци, които предизвикват чувство за тежест и болезнено напрежение, бързо се отстраняват. А другата активна съставка на Reparil-Gel N - Диетиламинов салицилат – има противовъзпалителен ефект и изразено болкоуспокояващо действие в дълбочина.

Болка във врата, схванат врат

Освен при навяхвания и изкълчвания на стави, Репарил–Гел Н има ефективно действие и при травми с контузии и хематоми, възпаления на сухожилията, болков синдром на гръбначния стълб (прешлените, врата, лумбаго, ишиас), повърхностни флебити и разширени вени, след венозни инжекции или инфузии.

През месец юли Репарил–Гел Н 40 г се предлага в Аптеки Афиа на изгодна промоционална цена. Отстъпката важи както при пазаруване онлайн от сайта на Афиа, така и ако сте решили да посетите избрана Аптека Афиа и да закупите Репарил–Гел Н. Очакваме Ви!
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД