до -30% на продукти за женско здраве 
promotions

Копривна треска (Уртикария)

Уртикарията се характеризира с типични обриви с розов или белезникав цвят, подобни на тези, които се получават при ожулване с коприва. Придру­жават се от сърбеж. Обикновено това е алергична реакция на организ­ма спрямо различни дразнители: например при приемане на опреде­лени храни - ягоди, риба, скариди и др. или в резултат на ухапвания или ужилвания от различни насекоми. Може да се появи и след прие­мане на лекарства.

Две са най-често показаните хомеопатични лекарства в такива слу­чаи:

Apis Mellifica  - обривът е по-дребен или на по-едри плаки, кожата е розова или зачервена. Има парещи или боцкащи болки, които се влошават от топло и се подобряват от студено.

Urtica urens - боцкащи или парещи болни (като при ожулване с копри­ва) и евентуално сърбеж. Може да има надигнати, зачервени плаки.

За разлика от Аpis обикновено се влошава от студено и се подоб­рява при търкане.

ЦИРЕИ

Циреят представлява ограничено гнойно възпаление на космената торбичка и свързаната с нея мастна жлеза, причинявано от стафилококи. Развитието на циреи се благоприятства от общо изтощение на ор­ганизма, недохранване, натрупване на прекалено много токсини в ре­зултат на неправилно хранене и хигиенен режим и др. Най-често се развиват по задната повърхност на шията, окосмената част на главата, лицето, седалището и по-рядко по крайниците и корема. Понякога мо­гат да се развият и едновременно или последователно множество циреи.Местните симптоми обикновено са: зачервяване, подуване и болка.

 - Hepar Sulfur е обикновено най-често показаното и прилагано лекарство в подобни случаи. Типични са силната болезненост и голяма чувс­твителност при допир или натиск. Понякога няма ясно изразени общи или локални симптоми и отново може да се опита първо с това хомеопатично ле­карство

  ВАЖНО!

- Ниските потенции - до 9СH - стимули­рат нагнояването и пукването на цирея.

- Високите потенции - над ЗОСH - забавят нагнояването и стимулират реабсорбцията му.

- Сред­ните потенции - от 9СH до 15СH - действат в една от двете посоки в зависимост от стадия на развитие на цирея.

Silicea - обикновено добре следва Hepar Sulfur. След отварянето на цирея и изтичането на гнойта, една доза Silicea 30 или две, три дози Silicea 6 ще подпомогнат заздравяването.

Belladonna - понякога е показана в самото начало на формиране на цирея, преди още да се е събрала гнойна колекция. Типични симпто­ми са: зачервяване, подуване, пулсираща болка, гореща кожа на за­сегнатото място.

 

 Дарина Вълканова

фармацевт в аптека Афиа Била гр. Бургас