-25% на всички продукти на Avene

Как да изберем апарат за кръвно налягане?

Апаратът за кръвно налягане е може би най-използваният медицински уред. Той служи за измерване на артериалното налягане, което представлява налягането, упражнено от кръвта върху стените на артериите. Това налягане се променя през целия сърдечен цикъл и затова кръвното налягане не трябва да се измерва само веднъж.

За да добиете оптимална представа е необходимо да направите 3 последователни измервания и да вземете тяхната средна стойност.    

Важно е да се знае, че трябва да се спазват някои правила преди измерването на кръвното налягане:

- Седнете 5 минути преди измерването, за да може да си починете.
- Бъдете спокойни и на тихо място.
- Не пушете поне 30 минути преди измерването.


Електронни апарати за кръвно налягане
 

Електронните апарати се препоръчват за хора, които сами трябва да измерват кръвното си налягане. Тяхно предимство е също така , че за разлика от механичните, отчитат и пулса, а някои модели имат индикатор за неравномерен сърдечен ритъм(аритмия).

Спрямо мястото на измерване електронните апарати биват 2 вида: за мишница и за китка.

Първият се смята за по-прецизен. При него изискването е ръката, на която се измерва кръвното да бъде поставена спокойно върху маса, с цел да се избегне напрежението. Апаратът трябва да е поставен на нивото на сърцето.

Sendo Advance 3

Китковите апарати пък са несъмнено по-лесни за употреба, но те се препоръчват за хора до 35 години. При тях е достатъчно да свиете ръката в лакътя и да я държите на нивото на сърцето.

Лесната употреба на електронните апарати се дължи на факта, че напомпването е напълно автоматизирано. Няма риск от недостатъчно или прекалено напомпване, при условие разбира се, че маншетът е подходящ и е поставен правилно.

И за двата апарата е необходимо да съобразите размера на маншета, който трябва да съответства на Вашата ръка. Стандартният размер, който се прилага към апаратите пасва на ръка с обиколка 22-32 см, но има много модели, които предлагат маншети, подходящи за деца и такива за по-едри хора.

При избор на електронен апарат, обърнете внимание на това дали се предлага и запаметяване на измерените стойности. Това е важно за хипертонично болните пациенти, за които е от голямо значение проследяването на нивото на тяхното кръвно по няколко пъти дневно. Памет с 20 позиции назад е напълно достатъчна за определяна на средна стойност.

Всички електронни апарати работят с батерии, но някои марки предлагат също допълнително адаптори, с които апаратът  работи на ток.

ВАЖНО!  Електронните апарати за кръвно налягане не се препоръчват за хора с поставен пейсмейкър!

Когато избирате апарата е добре да се консултирате с Вашия лекар или фармацевт

Не купувайте апарати от нелегитимни търговци, а също така проверете дали имат гаранция. Тя обикновено е в рамките на 2 до 5 години.

Механични апарати за кръвно налягане

Механичните апарати се използват основно от медициснките специалисти, тъй като самостоятелното измерване на кръвното с тях е почти невъзможно. Те са снабдени с маншет, манометър и стетоскоп. Ако сте решили да купувате такъв апарат трябва да сте сигурни, че ще има кой да Ви помага в измерването.

Следвайки тези съвети ще можете да изберете най-подходящият за Вас апарат за измерване на кръвно налягане.


Таня Червенкова
фармацевт в аптека АФИА, гр. Бургас, ул. "Гладстон" 61


Вижте още:

Електронни апарати

Механични апарати

Апарати за китка