до -30% на продукти за женско здраве 
promotions

Болка в гърба

След болката в главата, болката в гърба е втората най-срещана причина за посещение на лекар.
Причина за нея могат да бъдат заболявания на гръбначния стълб или органите в областта на гърдите, дълго задържане на тялото в едно положение (пред компютъра, при шофиране) или тежко физическо натоварване. Често, за да се установи причината, трябва да се анализира характера на болката. Понякога се налагат и допълнителни изследвания.

По статистически данни от болки в гърба страда около половината от възрастното население на земята. При децата болката в гърба се среща рядко и обикновено се дължи на заболявания на вътрешните органи. С напредване на възрастта всеки човек започва да изпитва болки в гърба.

Само 20-30% от страдащите от болка в гърба се обръщат за помощ към лекар. Несвоевременното лечени води до хронифициране на блката, което пък от своя страна значително ограничава трудоспособността на човека. В повечето от случаите причина за намалена работоспособност във възрастта 40-50 години е именно болката в гърба. Най-често възниква в резултат на физическо пренапрежение. По-рядко се дължи на заболяване на вътрешни органи.

Причини за възникване на болката

- Увреждане на гръбначния стълб (остеохондроза, болест на Бехтерев, остеомиелит)
- Увреждане на мускулите на гръбначния стълб (хибромилагия, миофасциален синдром)
- Дискова херния
- Остеопороза
- Заблявания на вътрешни органи ( аневризъм на аортата, пиелонефрит, на вътрешните полови органи)

Моето здраво тяло: Упражнения при болки в кръста

Кога да се обърнем към лекар:

- Вие сте над 50 или под 20 години и получавате постоянна болка в гърба след неотдавнашна травма, падане или пренапрежение
- Болката в гърба се съпровожда с проблеми с уринирането
- На фона на болката имате намалена чувствителност на кожата от вътрешната страна на бедрата и в областта на половите органи
- Болката се усилва постоянно в продължение на седмица
- Имате температура и обща отпадналост.
- Чувствате отслабване на мускулната сила в краката или в ръцете
- Болката се усилва при навеждане или при сън, през нощта

Определяне причината за болката по характера на болката

Хронична болка

Обикновена болка във врата и гърба :

- постоянна болка – възможна причина остеохондроза на шийния и гръдния отдел на гръбначния стълб, радикулит. Обърнете се към невролог или ортопед. Лечението зависи от точното определяне на причината.

- периодична болка – преуморяване, неправилна стойка, неудобно положение на работното място. Обърнете внимание на правилното държане на тялото.

- Болка в гърба и в гърдите отзад или отпред, под лопатката без температура, кашлица и други симптоми на настинка, която се усилва при движение или покашляне. Възможните причини са остеохондроза на гръдния отдел на гръбначния стълб, радикулит, преумора, миофасциален синдром, неправилна стойка, неудобно полоение на тялото при работа. Обърнете се към невролог или ортопед за определяне на точната причина.

- Постоянна или периодична опасваща болка в гърба и в гърдите, болка в стомаха, подуване на стомаха, запек или разстройство. Възможните причини са панкреатит, язвена болест, болест на жлъчката или дванадесетопръстника. Обърнете се към терапевт.

- Болки в долната част на гърба, преминаващи към краката. Възможните причини са радикулит, дискова херния, болест на Бехтерев. Обърнете се към невролог или ортопед.

Причини за хроничната болка и как да се справим с нея

Внезапно възникнала болка в гърба

- Болки в гърба и гърдите, отпред и  отзад, под лопатките, съпроводени с температура, кашлица и други симптоми на настинка.  Възможните причини са пневмония, плеврит, туберкулоза. Обърнете се към терапевт  и направете рентген на белия дроб.

- Болки в долната част на гръбнака, от дветв страни, съпроводени с температура и болки в корема. Възможни причини пиелонефрит, възпаление на матката, ендометриоза,миома, простатит. Обънете се към терапевт за ултразвукова диагностика.

- Силна болка в гърба в ляво или в дясно, преминаваща към половите органи, болки в корема, чести позиви за уриниране. Възможна причина – чернодробна колика. Извикайте бърза помощ.

- Болка в гърба, изразена нaй-вече в мускулите на гърба. Миофасциален синдром. Обърнете се към невролог или ортопед за определяне на причината и назначаване на лечение.