За Въпроси:  sales@afya-pharmacy.bg
За Въпроси:  sales@afya-pharmacy.bg
12 ПОЛЕЗНИ СЪВЕТА ЗА ЗАЩИТА НА НАШАТА КОЖА
В летния сезон всеки от нас иска да се пече на плажа. Красивия тен озарява и подчертава лицето, но въпреки ползите от слънцето, то може да има и много обратни ефекти.

Прекаленото излагане на слънце може да доведе до дехидратация на кожата, бръчки и увеличаване на риска от рак на кожата. Защитата от вредните лъчи се крие в подходящи слънцезащитни продукти и правилната им употреба.

Ще ви представим няколко полезни съвета за защита на нашата кожа:

1. Нанасяне на крем със защитен фактор – Звучи лесно, нали? Всички знаем необходимостта от използване на защитен крем, но задаваме ли си въпроса дали го нанасяме правилно? Една от най-честите грешки е недостатъчното и неравномерно нанесен слънцезащитен крем. Кремът трябва да е не повече от две супени лъжици за цялото тяло и да е нанесен равномерно. Имайте предвид, че само едно намазване няма да реши проблема. Къпането във вода, потенето в лятната жега и интензивното движение измиват или изтъркват слънцезащитните кремове. Въпреки опаковките, които твърдят за “8 часова защита” или “едно нанасяне дневно”, продуктът трябва да бъде нанасян отново щом е бил в контакт с вода. 
Така че, следете срока на годност на слънцезащитните си кремове и ги пазете от директна слънчева светлина.

2. Покрийте тялото си – ако слънчевите лъчи са силни, облечете удобна широка дреха. Предпочитаната материя за летните дни е памук.

3. Поддържайте се хидратирани – лятната жега и слънчевата светлина могат да изтощят и изсушат кожата ни.

4. Пийте много течности и нанасяйте хидратиращ крем вечер или сутрин.

5. Слънчеви очила – винаги актуален аксесоар, който не само може да бъде акцент към тоалета ви, но и защитава очите от UV лъчите на слънцето.

6. Избягвайте обедните слънчеви бани – обните часове не са никак подходящи за изграждане на здравословен тен.

7. Интензивността на слънчевите лъчи е десет пъти по-висока в сравнение с по-ранните часове, а пясъкът и водата подпомагат отразяването и разпръскването им.

8. Предпазване за децата: В горещите и слънчеви дни децата трябва да носят най-малко крем с 50-ти фактор. Ето още няколко съвета за защита на децата:

9. Избягвайте директна слънчева светлина – бебета под 6 месеца са все още с много тънка и чувствителна кожа. Дръжте количката на сянка и избягвайте директното им излагане на слънце.

10. Игра на сянка – слънчевите лъчи са най-силни между 11:00 ч. и 15:00ч., затова намерете сенчеста площадка за игра.

11. Шапка – нещо задължително. Широката козирка защитава лицето и врата.

12. Хидратация – както възрастните, така и децата имат нужда от хидратация.

Готови сте да излезете и да се радвате на слънцето!

Всички продукти за слънцезащита можете да разгледате тук

Мартин Германов
Консултант, аптека Афиа Сарафово