За Въпроси:  sales@afya-pharmacy.bg
За Въпроси:  sales@afya-pharmacy.bg
ГРИЖА ПРИ ПАЯКООБРАЗНИ И РАЗШИРЕНИ ВЕНИ
С напредването на възрастта повечето от нас откриваме лилави „мрежички“ или подути „въжета“ по бедрата си. Тези увредени кръвоносни съдове се срещат при 60% от възрастните.

Паякообразните вени са малки усукани кръвоносни съдове, които прозират през кожата. Могат да бъдат червени, лилави или сини и най-често се появяват по краката или лицето. Името им идва от техния вид, наподобяващ формата на паяжина.
Разширените или варикозните вени са по-големи кръвоносни съдове, които са се подули и усукали. На цвят са тъмносини и са като подути под кожата. Могат да се появят навсякъде, но най-често са по краката.
Здравите вени носят кръв към сърцето чрез серия от кръвоносни клапи, които позволяват на кръвта да тече само в една посока от повърхностни до по-дълбоки вени и до сърцето. Съдовете са заобиколени от мускули, които се свиват и помагат за изпомпване на кръвта.

Проблеми с клапаните, мускулите или кръвта могат да доведат до венозен застой, при който натрупването на кръв във вената увеличава налягането и стената на съда отслабва. В резултат на това вената се издува и усуква. В зависимост от размера на кръвоносните съдове и степента на подуване имаме паякообразни или разширени вени.

Жените 2 пъти по-често от мъжете страдат от проблеми с вените. Също така рискова група са хора, чиито професии изискват продължително стоене на крак. Бременност, стареене, затлъстяване, генетична предразположеност, травма или операция на крака са други фактори, водещи до разширени вени.

Често паякообразните и особено разширените вени не са само естетичен проблем. Последните могат да причинят спазъм или болка.
Силно възпалените вени могат да доведат до сърбеж, подуване над глезените, както и до хронични промени в кожата и тъканите, като промяна в цвета и язва на кожата.
Повечето паякообразни и разширени вени не се нуждаят от лечение, освен ако не предизвикват язви, кървене и флебит или защото искате да бъдат отстранени по козметични причини.

Ако вените ви причиняват болка, мускулна умора или спазми има стъпки, които можете да предприемете у дома, за да намалите симптомите.

Най-простото лечение са компресионните чорапи. Те подобряват кръвообращението и облекчават болката и дискомфорта в краката.

Поддържането на нормално телесно тегло и редовното ходене могат да облекчат симптомите.

Ако имате оток, намалете солта.

За облекчаване на тежестта и умората в краката, може да използвате и продукти за локално приложение, съдържащи Троксерутин, като Троксигел и Троксигел екстра. Те успокояват уморените крака, намаляват дискомфорта и възвръщат усещането за лекота.

Когато имате възможност дръжте краката си по-високо от сърцето.

Ако домашните средства не помогнат, можете да се подложите на процедура, наречена „склеротерапия“. При нея лекарят ще инжектира специално вещество в анормалната вена, в резултат на което тя ще се превърне съединителна тъкан, която организмът резорбира.

При склеротерапията резултатите са видими до 3-6 седмици при паякообразните и до 3-4 месеца за разширените вени. Веднъж изчезнали, вените не се появяват отново, но твърде вероятно е да развиете нови.

Друг начин за отстраняване са лазерна терапия и IPL. Те обаче са подходящи само за малки паякообразни вени.

При тежки случаи и варикозни вени се прибягва до хирургична интервенция. Спортът е най-добрия начин да се предпазите от проблеми с вените. Упражненията помагат да поддържате мускулния тонус на краката, така че кръвта ви да тече свободно.

Ако работата ви изисква стоене прав, разтягайте мускулите на краката си често,  за да подобрите кръвообращението.