За Въпроси:  sales@afya-pharmacy.bg
За Въпроси:  sales@afya-pharmacy.bg
Алергия или вирус - как да ги разпознаем?
Пролетта е сезонът, изпълнен с най-много кихавици, кашлици, сълзящи очи, течащи или запушени носове. Ако от години страдате от сенна хрема, вероятно лесно ще познаете, че именно тя е причината за вашите оплаквания. Но за новаците в света на алергичните заболявания може да бъде наистина трудно да разграничат симптомите на алергията от тези на вирусната инфекция, особено през първите дни. А изборът на правилно лечение и на двете състояния е важно. В противен случай не само ще продължите да изпитвате дискомфорт, но и рискувате оплакванията да се влошат и да се стигне до усложнения като вторична бактериална инфекция (ако причината е вирус), хронични синусни инфекции, бронхиална астма в резултат на нелекуваната сенна хрема.

Как да познаете дали страдате от сезонна алергия или простудно заболяване? Ето някои основни различия между тях, които обаче не трябва да изключват прегледа при специалист.

Температурата е един от отличителните белези, които могат да ви помогнат да идентифицирате причината за вашите симптоми. Сенната хрема не води до покачване на градусите, за разлика от вирусната инфекция, при която фебрилитетът е естествена реакция на организма, насочена срещу болестта. С негова помощ се активират имунните механизми на тялото. Освен това усещането за болка (напр. в мускулите, главата) и обща отпадналост често съпътстват настинката или грипа, но не и сезонната алергия.

Сърбежът не е характерен за простудните заболявания, за разлика от сенната хрема, която е съпроводена със силен сърбеж – най-вече в носа и очите, често и в гърлото.

Продължителността на симптомите също е сред основните индикации на причината за състоянието ви. Вирусната инфекция обичайно не продължава повече от 7-10 дни, докато сенната хрема се проявява по-дълго време, понякога месеци, като не е изключено симптомите дори да се влошават.

Носният секрет. И при двете заболявания течащият нос е налице. Но има няколко съществени разлики между хремата вследствие на вирус и на алергия. При алергичния ринит секретът, изтичащ от носа, е воднист и бистър. При простуда обикновено слузта е по-гъста, като често цветът й е жълтеникав или зелен.

Възпаленото гърло. Често първи симптом на настинката са болките в гърлото, което не е характерно за сенната хрема. При алергия дискомфортът в тази област е свързан най-вече с усещане за гъделичкане и сърбеж. Ако болките в гърлото продължат повече от 2 седмици, задължително посетете лекар.
 
Как да се лекувате правилно? Ако искате да избегнете тежките лекарства като антихистамини, кортикостероиди и традиционни капки за нос, които натоварват организма, никак не са безвредни и само блокират симптомите, но не лекуват сенната хрема, можете да заложите на хомеопатията. Едновременно ефективно и щадящо хомеопатично лекарство за лечение на алергична хрема е Ринитал. Той е напълно безопасен и за деца над 1 г., бременни и кърмещи жени. Включва 3 активни съставки, които облекчават симптомите на заболяването, при профилактична употреба предотвратяват обострянето на оплакванията и постепенно намаляват честотата на алергичните прояви. Добре е профилактиката с Ринитал да започне поне 6 седмици преди очаквания алергичен период с по 1 табл. три пъти дневно. А при остро изразени симптоми се приема по 1 табл. на всеки час, докато настъпи подобрение, до максимум 12 табл. на ден (за деца под 12 г. – по 1 табл. на всеки 2 часа до 8 табл. дневно). След острата фаза е важно приемът да продължи поне 2 месеца с 3 таблетки дневно до пълно отзвучаване на оплакванията. За локално повлияване на воднистата хрема е добре да го съчетаете и с хомеопатичния спрей за нос Инфлуназал. Той лекува острото и предпазва от хронично възпаление, намалява секрецията, запазва функциите на носната лигавица и я овлажнява. Подходящ е за продължителна употреба и е едно от малкото лекарства, които могат да се прилагат и при кърмачета от 0 г.

При вирусна инфекция не бързайте с температуропонижаващите лекарства, тъй като потискайки температурата, спираме и оздравителните процеси. Тя е нужна, за да се справи тялото с болестта. На съвсем друг принцип действа хомеопатичното лекарство Инфлуцид. Той активира и укрепва защитните механизми на организма, постепенно регулира повишените градуси, помага боледуването да бъде кратко и да премине по-леко. Овладява и симптомите като хрема, възпалено гърло, кашлица, отпадналост. Препоръчително е приемът му да започне още при първи симптоми на настинка или грип – по 1 табл. на всеки час до 12 табл. дневно при възрастни и по 1 табл. на всеки 2 часа за деца под 12 г. (до 8 табл. на ден). Лечението трябва да продължи поне още 1 седмица след настъпване на подобрение с по 3 табл. дневно, за да се предотврати повторна проява на състоянието.

Ако температурата е под 38,5 градуса, към Инфлуцид добавете и Шуслерова сол №3. Тя ще спре възпалителния процес в начална фаза и ще подпомогне защитната реакция на имунната система. Приемайте по 1 табл. на всеки 5-10 мин. до спадане на градусите. При температура над 38,5 градуса включете и сол №5, която действа антисептично и ще даде енергия на организма, както и сол №8. Тя ще предпази тялото от дехидратация. По 1 табл. от всяка сол се редуват през 5-10 мин. до спадане на температурата.

Вижте още:
» Шуслерови соли таблетки         
» Шуслерови соли - комбинации при хрема и алергии  
» Антиалергични средства           
» Шуслерови мехлеми
» Млечните продукти засилват сенната хрема