Коледен магазин

Шуслерова програма за свежа и гладка кожа през пролетта

С възрастта кожата се отпуска и много жени са готови да плащат за скъпи кремове и процедури, които да подобрят състоянието й, но това решава проблема само частично. За да изглеждаме добре с напредването на годините обаче, е необходимо да полагаме комплексни грижи.

Защо е важно поддържането на минерален баланс

Всеки от нас се ражда с генетично предопределен минерален състав. Различните хора имат различен начин на хранене, различни възможности да усвояват минерални соли и различна чувствителност към техния недостиг. Всички живи същества са зависими от непрекъснатия внос на минерали, за да могат да бъдат правилно усвоени в организма обаче е необходимо те да достигнат до клетките и да преминат през клетъчната мембрана. Шуслеровите соли са минерали, разредени до степен, в която могат да преминат директно през клетъчната мембрана и да коригират нейните дефицити и дисфункция. В здравия организъм те доставят енергия и го поддържат в баланс. А за болния те са онези малки, но силни помощници, които могат да възстановят здравето.

Кой се нуждае от Шуслеровите соли?

Отговорът на този въпрос е лесен – всеки от нас заради съвременния начин на живот и замърсената околна среда. Дори при добре балансирана диета понякога организмът не е в състояние да абсорбира минералите от храната. Освен това има моменти в живота на всеки, в които минералите бързо се изчерпват. Такива са периодите на физически и емоционален стрес, бременността, раждането и кърменето. Потребността ни от минерални соли нараства и при смяна на сезоните, често боледуване, диети, интензивна работа, физическо натоварване, прием на медикаменти.

Ако забелязвате първите бръчици...

Минералните соли стимулират процеса на регенерация. Те действат регулиращо върху обмяната на веществата и хидратацията на епидермиса. Така кожата запазва своя младежки вид без бръчки. Основните минерални соли за здрава и красива кожа са №1, №8 и №11. Ежедневно се приемат по 5 таблетки от всяка, разтворени в чаша топла вода, която се изпива на малки глътки с жабуркане. Шуслерова сол №1 е основната за поддържане на еластичността на кожата. При дефицит се ускорява образуването на бръчки около очите, кожата се втвърдява и напуква, губи свежия си вид. Сол №8 поддържа добрата хидратация. При неин дефицит по лицето често се наблюдават разширени пори, кожата е суха, подпухнала, може да има отоци. Сол №11 отговаря за синтеза на колаген. Недостигът й води до атрофия на съединителната тъкан и преждевременна поява на бръчки в ъглите на очите, челото, бузите. Комбинираният прием на трите соли оказва положително въздействие също така и върху състоянието на косата и ноктите.
Към таблетките може да добавите и локално въздействие върху проблемната кожа с Шуслеровите мехлеми. Шуслеров мехлем №1, например, е идеален за по-студеното време, когато кожата е по-чувствителна и склонна да образува бръчки. Абсолютната кралица на красотата обаче е мехлем №11 силицея. Тя се смята за “убиец” на бръчките, изглажда ги и помага при раздразнена кожа. Двата мехлема в комбинация помагат и при слаба съединителна тъкан на корема, бедрата и задните части - равни части от мехлемите  се смесват и се втриват ежедневно върху засегнатите зони. Имат изглаждащ ефект, но трябва да се прилагат за продължителен период от време.

Ако имате оплаквания от акне...

Този проблем е често срещан не само в пубертета, но сред жените в активна възраст. Четири ключови фактора са отговорни за появата му: повишената себумна секреция; запушването на порите, което предизвиква образуването на комедони; повишен бактериален растеж и възпалителните процеси. Решението му с помощта на Шуслеровите соли изисква комбинираното им приложение под формата на таблетки и мехлеми. Ежедневно се приемат: Шуслерова сол №1, 3-5 табл. сутрин, сол №9, 3-5 табл. на обяд, и сол №11, 3-5 табл. вечер. Външно се нанасят Шуслерови мехлеми №9 и №11 – редуват се вечер преди лягане.

Ако имате торбички под очите...

За хората с торбички под очите сме склонни да мислим, че са преуморени (или прекаляват с количествата алкохол). Те ни изглеждат по-възрастни, отколкото са в действителност. Не е необичайно дори млади жени и мъже да имат този проблем. С течение на времето той се задълбочава. Грозните торбички всъщност са важен лицев симптом за дефицит на две фундаментални соли в организма на човека – сол №10 и сол №8. Затова започнете прием на 3-5 табл. сол №8 на обяд и 3-5 табл. сол №10 вечер. Външно нанасяйте мехлем №8 и №10, като ги редувате, с леко потупване с върховете на пръстите в зоната около очите, сутрин и вечер.

Кожата е огледало на душата ни

Кожата и психиката взаимно си влияят и това отдавна е открито от науката. Гневът и грижите отслабват нашата имунна защита, а чувствителната кожа отразява това с видими промени. Затова не бива да забравяме, че грижите за външния ни вид трябва да са комплексни.

Заедно с използването на подходящата козметика и Шуслерови соли, пролетта е най-удобният момент да направите и някои промени в хранителния си режим. Да избягвате сладкиши, промишлено произведени сокове, консервирани храни. Да не прекалявате с приема на белтъчини от животински произход (кисело мляко, извара, кашкавал, месо) и силно да ограничите полуфабрикатите, пържените ястия, готови сосове и подправки. В същото време засилете чувствително приема на алкални храни - до 80% от ежедневната храна. Идеята на тази диета е да се постигне цялостна детоксикация и възстановяване на алкално-киселиното равновесие. Освен за храненето, внимавайте и за приема на течности - задължително е да се пие поне 2 литра дневно вода. За сметка на водата, ограничете максимално алкохола и безалкохолните напитки. В рамките на няколко седмици ще наблюдавате чувствително подобрение на вида на кожата си, ще почувствате прилив на енергия и повишаване на настроението.