Какво е необходимо да знаем за правилния избор на пробиотик

Пробиотиците са живи микроорганизми и като такива трябва да се вземат в достатъчно количество. Доказано е, че действието на някои пробиотични щамовете са специфични, което предопределя и разликата по отношение на тяхната ефективност, в следствие на което е необходимостта да се прилагат различни щамове при конкретни индикации. Ефикасността и безопасността на един пробиотик трябва да бъде доказан чрез качествени клинични проучвания.

Досега са проведени голям брой рандомизирани клинични изследвания, чрез които се оценява ефикасността и безопасността при прилагането на различни пробиотични щамове и техните комбинации. Много е важно пробиотика да съдържа достатъчно живи бактерии от даден щам и тези бактерии да са способни да преживеят преминаването през "неблагоприятните" условия на горната част на храносмилателния система, за да осъществят своята активна дейност в червата.

Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) е изолиран от здрави черва на човек през 1983 г. и открит от американските професори Горбах и Голдин, на които дължи своето име. Пробиотичната култура на LGG в големи обеми може да оцелеe по пътя на храносмилателната система и достигайки до червата да въздейства  благоприятно на микрофлората в тях. Пасажите на пробиотика добре се колонизира в червата, което води до клиничен ефект.
Също така е интересно, че LGG е най-проучваният щам, който е доказано безопасен и ефективен в повече от 300 клинични проучвания през последните десет години, като 75 от тях са направени с деца. Най-голям брой проучвания са свързани с ролята на LGG при лечението и профилактиката на остра диария, независимо от това дали е инфекциозна диария или диария, която се развива в резултат на приложена антибиотична терапия.

Препоръки на ESPGHAN (Европейското дружество за детска гастроентерология, хепатология и хранене) заявяват, че LGG са пробиотици с доказан ефект при лечение на остра диария.

КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ ПРАВНАТА ПРОБИОТИЧНА КУЛТУРА ПРИ КОНКРЕТНО КЛИНИЧНО СЪСТОЯНИЕ ?

На българският пазар има голям избор на пробиотици, но факт е, че не всички те са еднакви. Ето защо е много важно да изберете и препоръчате правилния пробиотичен продукт за правилната индикация и той да съдържа достатъчно количество пробиотична култура.
От отделните пробиотични щамове в препоръките за използването на пробиотици (Floch, 2011), LGG се оказа с най-висока клинично доказана ефективност за най-голям брой показания А, общо 4:
 - предотвратяване на диария причинена от антибиотици
-  лечение на инфекциозна диария при деца
 - предотвратяване на атопичен дерматит
 - стимулира имунния отговор.
 
ИМА ЛИ ЗНАЧЕНИЕ ТЕХНОЛОГИЯТА ПРИ ПРОИЗВОДСТВОТО НА ПРОБИОТИЦИТЕ ?

Пробиотиците са живи микроорганизми, чувствителни към температура, влажност, ниското рН и чернодробните ензими. Пробиотичните култури чрез процеса на лиофилизация се превеждат в латентно състояние и посредством специален технологичен процес на микрокапсулиране се постига защита на самата пробиотична култура. Такава микрокапсулирана пробиотична култура, която е липофилна и се разтваря само при по-високо рН (в червата), позволява пробиотичната концентрация в червата да е пет пъти по-висока в сравнение с тази на пробиотичните култури, които не са микрокапсулирани.
 
WAYA LGG - ПРАВИЛНИЯТ ИЗБОР !

От 2017 година на българския пазар, се предлагат :
- WAYA пробиотични капки  - за деца и кърмачета
- WAYA D3 пробиотични капки – за деца и кърмачета
- WAYA Форте капсули  - предназначени за по-големи деца и възрастни

И трите продукта WAYA LGG са уникални, защото съдържат чиста пробиотична култура Lactobacillus rhamnosus GG във високи концентрации, които световните насоки препоръчват за остра диария, за профилактика на диария при приемане на антибиотици и за поддържане на балансирана чревна микрофлора.
Продуктите WAYA LGG не съдържат млечни протеини, лактоза и глутен и други най-често алергени - яйца, риба, фъстъци, сусам, серен диоксид (SO2), соя, мляко, ядки, целина, горчица и ракообразни. В допълнение към факта, че продуктите на WAYA не съдържат алергени, е много важно да се подчертае, че концентрацията на пробиотичнaта култура е достатъчна и в края на срока на употреба, така че продуктът да е ефективен, какъвто е случаят с продуктите на WAYA, специално създадени чрез съответните производствените технологии.