-25% на всички продукти на Avene

Детоксикация на организма при лечение с антибиотик

Често в борбата срещу бактериите, причиняващи различни болести и инфекции, се налага да се лекуваме с антибиотици. Употребата им обичайно се увеличава през зимния сезон, когато вследствие на грип при много хора настъпват усложнения. Безспорно тези медикаменти са важни и могат дори да спасят човешки живот. Но когато чрез тях унищожаваме бактериите, нанасяме и други, сериозни щети в организма си. Кои са те и как да неутрализираме неблагоприятния ефект от употребата на антибиотични медикаменти, като в същото време не пречим на лечението?

Какво се случва в организма?

Много хора смятат, че антибиотикът може да излекува всичко. Това е напълно погрешно схващане. Той е неефективен при вирусни инфекции. В такива ситуации приемът му не само че няма да помогне, но дори може да влоши състоянието. Задължително е да използваме антибиотик само в случай на абсолютна необходимост, каквато е бактериалната инфекция. Защото освен своите безспорни предимства, тези лекарства имат и своите негативни последици.
Така например антибиотиците натоварват токсично организма, нарушават стомашно-червната флора (а това, от своя страна, създава благоприятни условия за размножаване и виреене на гъбички, бактерии и паразити), могат да предизвикат редица неприятни стомашно-чревни оплаквания и сриват имунитета. Когато организмът вече не успява сам да се справя с инфекциите, постепенно се стига до нуждата от нови антибактериални лекарства, а в определен момент и до развиване на резистентност към тях. А антибиотичната резистентност е животозастрашаващо състояние, което се превърна в сериозен световен проблем през последните години.

Как да неутрализираме негативните последици?

Ако приемът на антибиотик е бил неизбежен, има начини да се погрижим за по-бързото си възстановяване и за отстраняването на нежеланите странични ефекти от действието му.

  • Да спасим добрите бактерии в чревната микрофлора

актив флора бейбиЗа да предпазим полезните чревни бактерии, трябва да включим в менюто си кисело мляко, а също и да приемаме пробиотици. Все по-предпочитани в световен мащаб са тези, съдържащи млечнокиселата бактерия Lactobacillus rhamnosus GG (LGG), която засилва устойчивостта на стомашно-чревната лигавица към чревни инфекции. Тя е и един от най-изследваните пробиотични щамове в света. Ефективността и безопасността й са доказани в над 800 клинични проучвания, дори при недоносени бебета.
Един милиард активни живи бактерии Lactobacillus rhamnosus GG съдържа една капка от новия пробиотик Актив Флора бейби. Това го прави и единственият течен пробиотик у нас с толкова високо съдържание на ценната бактерия – 6 милиарда в една доза за бебета и деца и 12 милиарда в една доза за възрастни. Пробиотикът е доказано ефективен при остра инфекциозна диария от различен произход, диария вследствие на антибиотична терапия, ротавирусна чревна инфекция, хранителни алергии, колики и метеоризъм. Може да се приема още от първия ден на антибиотичното лечение. За разлика от сухите пробиотици, които съдържат лиофилизирани бактерии и се нуждаят от няколко часа, за да започне действието им, ефектът на Актив Флора бейби настъпва веднага. Освен Lactobacillus rhamnosus GG пробиотикът съдържа и маслиново масло с мастни киселини, подобни на тези в кърмата. Препоръчителната дозировка за кърмачета и деца под 12 г. е 6 капки дневно по време на хранене. За деца над 12 г. и възрастни – 12 капки дневно.

  • Прием на витамини и имуностимуланти

По време на лечението с антибиотик се нуждаем и от допълнителен прием на витамин С. А за да подпомогнем имунната система на тялото в реакцията й срещу бактериалната инфекция, е добре да използваме и имуностимулатори.

  • Детоксикация

При антибиотична терапия трябва да се погрижим и за изчистването на тялото от токсините. Много подходящо за тази цел е хомеопатичното лекарство Окубака D6. Освен че ще детоксикира, то ще подпомогне и стомашно-чревния тракт в случай на болки в корема, диария (както и обратното – запек), появили се вследствие от приема на антибиотика. Окубака също така има много добър ефект и върху функциите на черния дроб, жлъчката и панкреаса, подобрява метаболизма и обмяната на веществата. Приемат се по 5-10 глобули 2 пъти дневно по време на целия курс на антибиотичната терапия, както и 10 дни след приключването й. А за пълното възстановяване на организма и за да няма рецидив на инфекцията, е добре да добавите и Шуслерова сол №12 калциев сулфат на Немския хомеопатичен съюз. Тя се приема за дренаж и детоксикация на съединителната тъкан, помага за изхвърлянето на всичко ненужно от тялото. Приемат се по 5 табл. дневно в продължение на 10 дни.

  • Хранителен режим

Не забравяйте, че е важно да се спазва и определен режим на хранене. Препоръчително е да се ограничи приемът на тестени и сладки изделия, прясно мляко и млечни храни, последните от които са слузообразуващи. Наблягайте на пълнозърнести продукти, плодове и зеленчуци, мюсли, готвени ястия,  които ще стимулират работата на червата. Трябва да пиете и много вода, това ще ускори изчистването на организма.