За Въпроси:  sales@afya-pharmacy.bg
За Въпроси:  sales@afya-pharmacy.bg
Отново на училище, но с по-малко стрес и с повече шестици
Краят на лятото и първите септемврийски дни повишават рязко нивата на стреса във всяко семейство с малки ученици. И не случайно - с края на ваканцията родителите се изправят пред добре познатите и сякаш нерешими проблеми: ранното ставане за училище, бележникът с оценките, родителските срещи с разговори за проблеми в поведението... Има ли начини да се избегне това?

Връщане към рутината с по-малко стрес

Върнете детето си максимално бързо към обичайния му ритъм по време на учебната година:

- Сложете незабавно край на късното лягане с гледане на телевизия или компютърни игри, докато очите му не почнат да се затварят. Липсата на достатъчно сън рязко понижава способността за концентрация и успеваемостта на ученика.
- За съжаление има „тревожни”, по-емоционални деца, които трудно успяват да се отпуснат и да заспят. Нека детето си вземе топъл душ преди заспиване, след което може да го завиете в леглото и да останете за малко да си поговорите с него. Важното е емоциите, с които затваря очи, да са позитивни, да няма страх, несигурност, агресия.
- Ограничете количеството храна в късните часове на деня и нека вечерята да не съдържа тежки, мазни храни, сладкиши, газирани напитки.
- В допълнение към всички тези мерки можете да разтворите 7 таблетки Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат в чаша гореща вода и да ги дадете на детето да ги изпие половин час преди лягане. Магнезиевият фосфат релаксира тялото, като отпуска мускулите и помага за добрия сън.

За по-добро представяне в час

То започва с добрата подготовка вкъщи:

- Погрижете се средата, в която детето подготвя домашните и учи уроците си, да е подходяща. Малкият ученик се нуждае от свое работно място, без значение къде можете да му отделите пространство за това (в детската или в друга стая). Важното е да е далеч от нещата, които лесно го разсейват (телевизор, игрови конзоли и др.)
- Ако детето се нуждае от помощта ви, отговорете на въпросите му, но никога не правете домашното му вместо него, защото сте заети/изморени и искате да приключите по-бързо.

- Има лесен начин да помогнете на детето да работи концентрирано и по-успешно по време на учебния процес с помощта на Шуслерова сол №5 калиев фосфат - основната сол за баланс на нервната система. Препоръчително е през първите два-три месеца в училище денят на малкия ученик да започва с 5 таблетки сол №5, които могат да се смучат или да се разтворят в чаша топла вода и течността да се изпие на малки глътки.

Изследвания на Шуслерова сол №5 потвърждават нейното стимулиращо и ободряващо действие върху мозъка, както и това, че засилва паметта и концентрацията и подобрява съхраняването на информацията от мозъка.