-25% на всички продукти на Avene

Здрави и красиви през лятото

Лятото е в разгара си и ни примамва с безброй забавления – мързеливи дни на плажа или край басейна, разходки в планината, спортуване на открито... Как да им се наслаждавате, като избегнете най-честите проблеми, които ги съпровождат?

Слънчево изгаряне

Любителите на слънчевите ласки всяко лято допускат едни и същи неприятни грешки – продължителни бани още от първия ден на плажа и недостатъчно често нанасяне на слънцезащитен лосион. Така още на старта на морската почивка се сдобиват с болезнено зачервени участъци по кожата, като най-засегнати са обичайно гърбът и раменете, а също и лицето. Слънчевото изгаряне, освен че е неприятно, носи дълготрайни негативни последици. Изследване на Харвардски учени например сочи, че дори и само едно тежко слънчево изгаряне на гърба повишава двойно риска от развитие на меланома (агресивно злокачествено кожно заболяване). Затова нанасянето на слънцезащитен лосион трябва да се прави на всеки два часа, както и всеки път след плуване или при интензивно потене. А в часовете между 11 и 16 ч. не бива изобщо да се излагате на слънце.

Ако сте заглушили гласа на разума обаче и се е стигнало до слънчево изгаряне, вземете хладен душ и наложете хладни компреси на зачервените участъци. За повлияване на възпалението и болката много ще ви помогне Шуслеров мехлем №3 железен фосфат на Немския хомеопатичен съюз (DHU). Намазвайте засегнатите места няколко пъти дневно според тежестта на състоянието. Добре е да го комбинирате и с приема на Шуслерови соли №3 и №8 натриев хлорид. Тази комбинация ще стопира възпалителния процес и ще ви предпази от дехидратация. При остра ситуация се редува по 1 таблетка от всяка сол през 5-10 минути. Друг вариант е да си направите топла напитка с по 10 таблетки от двете соли и да отпивате от нея на малки глътки през целия ден. След подобрение продължете с прием на 3-5 таблетки от солите дневно до пълно възстановяване.

Ухапвания от насекоми

Комари, пчели, оси, мравки, паяци...засърбя ли ви вече? Ако сте пострадали от ужилване или ухапване от насекомо, сърбежът, подуването и болката се дължат на отровата и други вещества, които насекомото ви оставя за „спомен”. Можете да си помогнете с комбинация минерални соли, която предотвратява усложнения като оток, зачервяване, алергична реакция и успокоява болката. Нужни са ви Шуслерова сол №2 калциев фосфат, сол №3 и №8. Веднага след ужилване или ухапване вземайте по 3 таблетки от трите соли през 15 минути до настъпване на подобрение. А засегнатото място намажете с Шуслеров мехлем №3, който ще повлияе възпалението. В случай, че има и оток, го редувайте с Шуслеров мехлем №8 до пълното заздравяване.

Вирусни инфекции с диария

Най-честите виновници за летните неразположения, които провалят почивката ни, са вирусите – ентеро-, рота- и аденовируси. Симптомите традиционно са повишената температура и стомашно-чревните неразположения. За да избегнете каквито и да е нежелани последици като дехидратация, например, още при първи симптоми на вирусна стомашно-чревна инфекция започнете приема на комбинацията от Шуслерови соли №3 железен фосфат, №4 калиев хлорид и №8 натриев хлорид. Сол №3 и №4 ще спрат възпалението и ще овладеят температурата, а сол №8 ще предпази организма от обезводняване. Смучете по 1 т. от всяка сол през 15 мин. в острия стадий, а след подобрение – по 3 т. дневно от всяка сол поне още 2-3 дни.


Лечението ще бъде ускорено, ако добавите и хомеопатичното лекарство Гастрокинд. То въздейства върху възпалението на чревната лигавица, повишава локалния й имунитет овладява неприятните симптоми като гадене, повръщане, диария, стомашни спазми. Съставките му се усвояват още в устната кухина и действието им не се влияе от повръщането. Препаратът може да се приема и от бебета и малки деца, и от възрастни. Взимайте по 2 т. на всеки час до 6 пъти на ден. След като настъпи подобрение, намалете приема на 4 пъти по 2 табл. дневно до пълно изчезване на симптомите. Деца под 6 г. приемат 6х1 табл. дневно при остро състояние, а след подобрение – 4х1 табл. на ден до пълно изчезване на симптомите.

При вирусни инфекции с диария и/или повръщане е много важен достатъчният прием на вода, за да се предпазите от дехидратация – поне 40 мл на килограм телесно тегло, спазването на добра лична хигиена и на диетичен режим на хранене.