WAYA - правилният път до редовното храносмилане


Човешката Микрофлора

 
Човек живее в симбиотични връзки с повече от 500 различни бактерии, вируси и гъбички. Това е нашата микрофлора. Тези бактерии ни помагат при храносмилането, предпазват ни от вредни субстанции и патогенни, стимулират нашите собствени клетки да се възстановяват и защитават чревната стена.

Съставът на чревната флора започва с раждането и за период от две години в по-голямата степен достига своята зрялост. Здравословната микрофлора след това е непроменима през по-голямата част от живота ни, като успешно се адаптира, устоява и възстановява независимо от вредните външни влияния.

Какво са пробиотиците и каква е тяхната основна роля?

Причинителите, които нарушават микрофлората в нашите черва са антибиотици, редовния прием на храна богата на захар и мазнини, промяна на околната среда, инфекции и стрес. Тези фактори причиняват храносмилателни проблеми като диария, спазми, метеоризъм, колики при бебетата и т.н. При поява на тези проблеми, пробиотиците могат да помогнат за възстановяването на нормалното състояние на чревния баланс, както и за поддържането на неговата защитна функция.

Съгласно официалната дефиниция, пробиотиците са „живи микроорганизми, които приложени в подходящи количества, са полезни за здравето на приемащия ги.“
  
Пробиотиците са главно бактерии, но някой видове дрожди/гъби също могат да действат като пробиотик. Тяхното действие е насочено към борбата или изместването на вредните бактерии в нашите черва с цел подобряване на чревния баланс и от там до по-доброто му функциониране. За съжаление не съществува един „универсален“ пробиотик за всичко, а реално някои щамове са по-ефективни при лечението на различни дисфункции.

Ефикасността и безопасността на даден пробиотик трябва да бъде доказана посредством качествени клинични проучвания. Също така е особено важно пробиотика да съдържа достатъчно на брой живи бактерии, които в срока на тяхната годност да могат да оцелеят по целия път на храносмилателната система  и да достигнат до червата без да бъдат унищожени.

Избор на подходящия пробиотик за съответния проблем

Острата диария обикновено се предизвиква от вируси, и по-специално от ротавирус. При наличието на остра диария се препоръчва незабавно възстановяване на течностите и електролитите в добавка с ефективен пробиотик. Lactobacillus rhamnosus GG и Saccharomyces boulardii са двата пробиотика препоръчани от Световната Здравна Организация, както за възрастни така и за деца.
 
Диария свързана с приема на антибиотик се развива от 5-39% от хората лекувани с такъв. В резултат на това се получава небалансирана микрофлора и хрносмилателни проблеми. Пробиотичните щамове Lactobacillus rhamnosus GG и Saccharomyces boulardii са подходящ  избор и за деца и възрастни.

Коликите при бебетата обикновено се наблюдават при 1 от 5 новородени деца. Въпреки, че това състояние в повечето случаи отшумява към края на 4 -5-ят месец след раждането, това се оказва изключително стресиращо за новородените и техните родители. Родителите биват съветвани да правят нежни масажи на коремчето на бебето и да внимават бебето да поглъща колкото е възможно по-малко въздух. Пробиотичните щамове Lactobacillus rhamnosus GG и Saccharomyces boulardii могат да бъдат включени в диетата на детето.

WAYA® пробиотиците съдържат пробиотичната култура Lactobacillus rhamnosus GG, най-изследваният пробиотик в света с над 300 проведени клинични проучвания. Продуктите WAYA® са предназначени за регулиране на храносмилателните разстройства, вирусна и бактериална диария, профилактика на диария предизвикана от антибиотици и поддържане на балансирана и здравословна микрофлора.

WAYA® пробиотиците се произвеждат по най-високи фармацевтични стандарти, съдържат пробиотик Lactobacillus rhamnosus с висока концентрация и не включват алергени (протеини от краве мляко, яйца, лактоза, глутен, фъстъци, морски дарове ...).

WAYA® пробиотиците се предлагат под формата на капки и капсули, така че те са подходящи за бебета, деца и възрастни.