Коледен магазин

Порочният кръг на стреса

Съвременният живот е много по-забързан и изисква много повече енергия, отколкото дори преди десетина години и това е свързано със стрес. В психологията стресът се определя като връзка между човека и околната среда, смятан от съответния човек за бреме или ситуация, надхвърляща неговите възможности и застрашаваща неговото благосъстояние.

В медицински смисъл стресът се разглежда като един дисбаланс, причинен от физически или психологически фактори.

Един от биологичните фактори, които повишават податливостта към стреса е недостигът на магнезий. Магнезият е един от най-важните йони в човешкото тяло; той участва в повече от 300 значими биохимични реакции в тялото. Поради множеството функции, които магнезият има в организма, неговият дефицит може да доведе до значими последици за баланса на тялото ни.

Магнезиевият дефицит и стресът са фактори, които си влияят взаимно. Стресът може да доведе до недостиг на магнезий чрез два механизма, включващи редица хормони.
На първо място, като резултат на стреса, тялото не е в състояние да поддържа необходимото ниво на магнезий. Когато сме стресирани, тялото ни отделя различни хормони, като адреналин, които ни стимулират да предприемем действие.

В същото време, недостигът на магнезий е един от факторите, отговорни за уязвимостта към стрес. В случай на недостиг на магнезий тялото преминава в „състояние на изтощение“. Ето защо стресът ни изтощава и физически. Така възниква порочният кръг между недостига на магнезий и стреса.

Симптоми на стрес
  • проблеми с концентрацията,
  • безпокойство,
  • неоснователна тревожност,
  • раздразнителност,
  • промяна в настроението, проблеми със съня,
  • нервни навици (например гризане на нокти).

Приемът на магнезий е намалял значително през последните години в много индустриализирани страни. Хроничното изчерпване на съдържанието на магнезий в храната е свързано с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, остеопороза, астма и други проблеми. Оказва се, че приемът на магнезиеви продукти през устата не винаги води до осезаеми ползи. Смята се, че това е резултат от различната бионаличност (частта на дозата лекарствено вещество, абсорбирана в тялото) на пероралните продукти, съдържащи магнезий.